Poslednji pozdrav Oportjuniti roveru!

15/02/2019 12:11

Poslednji pozdrav Oportjuniti roveru!

Oportjuniti rover je nakon 15 godina verne službe, završio svoju kraijeru.

Naime, Oportjuniti istražuje Mars od 2004. godine i jedan je od dva rovera u sklopu misije Roveri za istraživanje Marsa agencije Nasa.

Agenicja je 28. jula 2014. objavila da je rover Oportjuniti, nakon što je prešao preko 40 km na površini crvene planete, postavio novi “vanzemaljski” rekord i postao je rover koji je prevalio najveću razdaljinu na nekom nebeskom telu van Zemlje. Prethodni rekord držao je sovjetski rover Lunohod 2 koji sa 39 km na površini Meseca.

Početkom februara 2015. godine objavljeno je da u nacrtu budžeta agencije Nasa za 2016. godinu nema finansijskih sredstava za nastavak misije rovera Oportjuniti.

Poslednji put, rover je kontaktirao sa Zemljanima pre osam meseci, a komunikacija je prestala nakon peščane oluje na Marsu

Američka svemirska agencija Nasa potvrdila je s da je Oportjuniti definitivno van pogona. “Proglašavam misiju Oportjuniti završenom”, rekao je naučnik Nase Tomas Zurbuhen na konferenciji za novinare.

Direktor Nase Džim Brajdenstin rekao je da je to za slavlje pozivajući se na dužinu misije i njen doprinos saznanjima o istoriji Marsa.

15/02/2019 12:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments