Zemlju prati “trojanski asteroid”

01/02/2022 20:06

Zemlju prati “trojanski asteroid”

Zemlju prati “trojanski asteroid”, potvrdili su naučnici. To je tek drugi takav objekat ikada otkriven, i mnogo više obećavajući primerak od prethodnog, kažu istraživači. Štaviše, ljudi će možda jednog dana moći da posete ovu stenu i instaliraju na njoj „ljudske baze“, kažu istraživači.

Trojanski asteroidi dele svoju orbitu s planetom. Ovi mali objekti ostaju u stabilnoj orbiti neposredno ispred ili iza sveta za koji su vezani. Pronađeni su više puta u prošlosti, a ime su dobili po onima koji su prvi put pronađeni oko Jupitera, gde su nazvani po ličnostima iz Trojanskog rata.

Ali retko koji je ikada primećen da je vezan za Zemlju. Zapravo samo jedan, poznat kao 2010 TK7. Međutim, 12. decembra 2020. naučnici su uočili intrigantnu metu. Rana zapažanja su sugerisala da je to još jedan zemaljski „trojanac“, ali to je bilo teško proveriti uz nekoliko zapažanja, bilo je teško sa sigurnošću znati kuda ide njegova orbita.

Sada su istraživači detaljno opisali tu orbitu kombinovanjem podataka iz arhiva sa zapažanjima sprovedenim sa Zemlje. Taj rad potvrđuje da je objekat zapravo zemaljski „trojanac“, kako se sumnja. Još uvek ostaje nejasno odakle je tačno došao. Možda je započeo svoj život u glavnom asteroidnom pojasu dalje u Sunčevom sistemu, i bio izbačen kada je stupio u interakciju s Jupiterovom gravitacijom, ali to ostaje nejasno.

Međutim, naučnici sada znaju kuda objekat ide, ako ne i odakle je došao. Zapažanja sugerišu da će ostati u svojoj sadašnjoj orbiti još 4.000 godina. Takođe se čini da je to asteroid tipa C-kompleksa, koji se uglavnom sastoji od ugljenika.

Novi asteroid, poznat kao 2020 XL5, takođe je veći od svog prethodnika, a može se posetiti uz manje neophodnog goriva. „Samim tim ovi objekti mogu postati idealne mete za svemirske misije i, u daljoj budućnosti, za naseljavanje ljudskih baza ili instaliranje naučnog hardvera koji bi imao koristi od njihove posebne lokacije“, pišu autori. Oni detaljno navode to istraživanje u novoj studiji, „Analiza orbitalne stabilnosti i fotometrijska karakterizacija drugog Zemljinog trojanskog asteroida 2020 KSL5“, objavljenoj u Nature Communications.

01/02/2022 20:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments