Zašto je teksas najčešće plave boje?

04/01/2018 12:33

Zašto je teksas najčešće plave boje?

Plava boja možda nije najneutralnija na svetu, pa ipak, najčešća je kada su u pitanju farmerice i teksas jakne i košulje. Zašto je ovaj materijal uglavnom plav?

Levi Štraus možda jeste poznat farmericama, on je zapravo samo patentirao stil, te nije zaslužan za pravljenje prvog teksas materijala. Teksas se već uveliko koristio u proizvodnji radničke odeće, a Levi ga je samo prilagodio tadašnjim trendovima.

Štraus bio je bavarski trgovac koji je živeo u San Francisku, a zajedno sa krojačem Džejkobom Dejvisom patentirao farmerice sa bakarnom dugmadi kao pojačanjem. Kasnije farmerice nose ostali radnici, među kojima i farmeri. Tako nastaje izraz u srpskom jeziku.

Istorija farmerica

Najraniji poznati prethodnik farmerica jeste debelo indijsko pamučno platno  iz XVI veka. Platno se bojilo u indigo plavu boju, a prodavalo se mornarima u Bombaju.

Prvi put, farmerice su proizvedene u Đenovi, za potrebe mornarice, dok je ovaj grad bio pomorska sila. Koren engleske reči “jeans” (džins) odnosno “blue jeans” leži u francuskom izrazu koji se u to vreme koristio: blue de Genes.

Zašto je džins plav?

Bilo kako bilo, plava boja je izabrana, zbog hemijskih svojstava same farbe. Prirodna indigo plava boja koja se koristila na prvim farmericama, je svakim pranjem bledela, pa su tako, na kraju, farmerice dobijale izgled koji je i danas popularan.

Zbog same mekoće materijala, farmerice su bile idealne za radnike, ali kako je potražnja za ovim komadom odeće rasla, plave, isprane farmerice dobile su zasluženo mesto broj jedan u klasičnoj modi, a i dan danas ponosno čuvaju prvo mesto.

 

04/01/2018 12:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments