Dan zaljubljenih kroz istoriju

14/02/2017 12:06

Dan zaljubljenih kroz istoriju

Među “najpopularnijim” praznicima na svetu svakako je Dan zaljubljenih koji obeležava veliki broj ljudi širom sveta. Ali kako je on nastao?

Svakog 14. februara uruči se najviše poklona u godini, a dan kada se slavi ljubav na globalnom nivou podrazumeva i veliki broj čestitki, cveća, čokolada, nakita…

Međutim, kroz istoriju ovaj datum nije uvek isto značio. Dan zaljubljenih kako se danas slavi i ono što danas predstavlja – vremenom je nastajao, dok je koren ove proslave daleko u istoriji.

Istorija Dana zaljubljenih

Dan svetog Valentina ili Dan zaljubljenih vezuje se za vreme pre početka hrišćanstva, a iako danas predstavlja veličanje ljubavi – u to vreme uključivao je kažnjavanje i nasilje.

srce

U starom Rimu se 13, 14. i 16. februara obeležavao praznik plodnosti “Luperkalija” – zbog čega se upravo ovaj praznik smatra pretečom današnjeg praznika ljubavi.

Sveti Valentin

Za vreme cara Klaudija u Rimu je živeo sveštenik/biskup po imenu Valentin. Za njegov život vezane su mnoge legende, prema kojima je on mučen i uhapšen jer je pomagao zatvorenicima, a dok je bio u zatvoru svog tamničara je prekrstio u hrišćanina, a njegovu ćerku izlečio od slepila. Navodno, on se i zaljubio u ćerku svog tamničara kojoj je slao poruke sa potpisom “od tvog Valentina” (From your Valentine).

Ipak – smatra se da ova priča nije istinita, ali postoji još jedna priča prema kojoj je car Klaudije zabranio mladićima u državi da se žene i imaju porodice jer je hteo od njih da napravi vojnike, a kako bi bili što bolji u tome – smatrao je da ne bi trebalo da imaju ženu i porodicu. Međutim, Valentin je krišom venčavao ljude, zbog čega je bio uhapšen. Sveti Valentin se slavi 14. februara jer se veruje da je upravo tada i preminuo (što je prema istorijskim činjenicama – malo verovatno, ali u to se veruje).

ljubavna poruka

Prva poruka za Dan zaljubljenih

Prva dokumentovana poruka za Dan zaljubljenih poslata je 1415. godine, a nju je poslao vojvoda od Orleansa iz Francuske svojoj dragoj kada je bio zatočen u Londonskoj kuli.

U Velikoj Britaniji slanje ljubavnih poruka postaje veoma popularno sredinom 18. veka, a upravo se ove poruke smatraju pretečom današnjih čestitki za Dan zaljubljenih. Prve poruke su bile napravljene od čipke i papira, a ubrzo je objavljena i zbirka rima i poruka pod nazivom “Pisac za mladiće za svetog Valentina”.

Već početkom 19. veka ljubavna pisma i čestitke za Dan zaljubljenih postaju toliko popularne da su počele da se otvaraju i fabrike za njihovu masovnu proizvodnju kako u Velikoj Britaniji, tako ubrzo i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Oko milijardu čestitki je poslato 2010. godine za Dan zaljubljenih, čime je ovaj praznik došao na drugo mesto po broju poslatih čestitki širom sveta – odmah posle Božića, koji i dalje drži ovaj rekord.

14/02/2017 12:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments