Bigfut – divlje čudovište

03/05/2018 12:04

Bigfut – divlje čudovište

Priča o velikom šumskom čoveku, već decenijama je misterija i osnova za razne teorije i priče. Da li ovo čudovište zaista postoji, da li je u pitanju mit ili istina? I gde se ono nalazi?

Poznat kao Bigfut, Saskvoč, Jeti, u zavisnosti o kom delu sveta je reč, on postoji. Bio mit ili ne, mnoge kultre sadrže legende koje opisuju na isti način ovog polučoveka, polumajmuna. Naime, izuzetno je visok, čak osam metara i živi u šumi. Karakteristična su mu stopala, koja su ogromna, po čemu je i dobio nadimak Bigfut. Prekriven je maljama i crvenom kosom. Ima izraženo visoko čelo i debele, naglašene obrve.

Legenda o Bigfutu postojala je i kod Indijanaca, u vreme pre kolonista i naseljavanja Evropljana na američko tlo. Postoje različite verzije priče o njemu – neke govore o bezopasnom divu, dok druge opisuju kanibala sa planinskih vrhova.

Legenda o Bigfutu zatresla je Ameriku, nakon što je Gerald Krev, na gradilištu u Kaliforniji, 1958. godine, otkrio otisak enormno velikog stopala. Ubrzo je otkriveno da je u pitanju prevara, ali to nije sprečilo ekipu lovaca da krene u potragu za Bigfutom.

Ni Holivud nije ostao ravnodušan na ovu priču, pa je tako i snimljen film o mitskom čudovištu, 1967. godine u produkciji Rodžera Patersona i Roberta Gimlina.

Naravno, sve ovo ne bi bilo toliko zanimljivo da ne postoje izjave očevidaca. Mnogo je onih koji su ga navodno videli, a tu je i fotografija koja je nastala u Pensilvaniji. Mutna fotografija prikazuje stvorenje, oslonjeno na sve četiri noge. Naučnici su izjavili da je na fotografiji medved, zaražen šugom.

Zanimljivo je to da telo jednog Bigfuta nikada nije pronađeno. Postavlja se i pitanje reprodukcije, na koje zagovornici teorije o postojanju Bigfuta, ne mogu da odgovore.

Jedna od većih prevara na ovu temu izvedena je i 2008. godine. Naime, Rik Dajer i Matju Vilton tvrdili su da su pronašli telo Bigfuta, da je preko osam metara visoko i teško oko 500 kilograma. Vest su objavili svi svetski mediji, a snimak je mogao da se pogleda i na jutjubu. Nakon što je “telo” stiglo na ispitivanje, otkriveno je da je u pitanju komad leda koji je u sebi sadržao gumene čizme, lažnu kosu i šuplju glavu. Krivci su tada priznali da je sve prevara i da su hteli da se našale.

Bigfut predstavlja deo kulture, ali kako vreme odmiče, gubi na popularnosti, pa je vrlo moguće da će se ovaj mit, u skorije vreme i ugasiti.

03/05/2018 12:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments