Tajna dunavska oaza nadomak Novog Sada

18/08/2020 12:25

Tajna dunavska oaza nadomak Novog Sada

Vreme kad udari suša i žega, kad suncokreti od težine poviju glave i kad Vojvođani pričaju samo o vremenu, Štrandu ili putovanju. To je vreme kad se Dunav povlači i otkriva blago veličanstvenih sprudova i skrivenih plaža. Vreme kada biste treba istražiti jer vas očekuje prava tropska avantura iznenađujuće lepote prirode obale reke, koje verovatno ne očekujete sresti uz mirni i muljeviti Dunav. Novosađani znaju za Štrand, na kom je uvek prevelika gužva, Mačak – koga nekad ima nekad ne, i prilično je popularan, Oficirac koji nam je suviše uzvodno i Ribarac- baš divlju plažu koja ima i po koji restoran. Mesto poput Šašićeve rivijere je retko posećen dragulj o kome se šapuće i do koga se malo teže stiže.

Ovaj drgulj se nalazi na nekih dvadesetak kilometara uzvodno od Novog Sada. U pitanju je ada koju su prozvali „Šašićeva ada“ ili „Svinjsko ostrvo“. Svinjsko ostrvo- kako ovde možete ugledati i po koju svinju, iako se klone ljudi, hrane se školjkama u plićaku pa su postale atrakcija ostrva, meštani pričaju da je neko tu odveo svinje na ispašu, potom su se one otele kontoli, razmnožile i osale divlje – domaće svinje stanovnici ove ade.

Do ove rive možete doći sa Sremske, a i sa Bačke strane.

Ako idete iz Srema zaputite se do Koruške – između Banoštora i Suseka, tu pređete takozvani kanal u kom pecaroši hvataju kedere za pecanje. Ovde ćete naići i na dosta kampera u letnjem periodu – priroda ovog dela je zaista prelepa. Postoji mnoštvo brodića i dobronamernika uvek vas neko može prevesti.

Sa Bačke strane, uputite se do Begečke skele koja spaja Begeč sa Banoštoorom. Takođe možete otići do plaže u Čelarevu gde postoje brodići koji prevoze preko na plažu u z minimalnu naknadu, sa meštanima koji će vam usput ispričati sve legende i sa kojima ćete se dogovoriti i kad da se vrate po vas kao i gde je najbolje da se smestite i šta da radite.

Kada stignete i zabodete svoj suncobran shvatićete kako se sav trud oko putovanja zaista isplatio. Beli pesak dunava, pregledna skoro pusta plaža, dug sprudasti plićak koji grli prozirna voda. Iza vas šuma a uz obalu dalje od palže  se nastavlja divlji vrh šume i pregršt školjki i po koja svinja koja ih pase i koja će pobeći od vas. Kad je niski vodostaj ovo ostrvo se spaja sa susednim. Uzvodno se nalaze još dva manja ostrva; Ljerkino malo i Ljerkino ostrvo.

Ukoliko se odlučite za posetu ovoj lepoj dunavskoj adi dobrodošli ste samo ukoliko poštujete prirodu i brinete o njoj te za sobom ne ostavljate smeće. Ovo je prebivalište mnogih endemskih vrsta Dunavskog rita, možete videti razne lepote i čuda ali ne zaboravite da se nalazite na divljoj plaži i da ste odgovorni i za sebe i za prirodu koja vam pruža ovaj plezir.

18/08/2020 12:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments