329 kandidata za Nobelovu nagradu za mir

11/03/2021 14:52

329 kandidata za Nobelovu nagradu za mir

Za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir do sada je prijavljeno 329 kandidata. Preciznije, preložena su 234 pojedinca i 95 organizacija.

Iako Nobelov komitet imena kandidata ne objavljuje, oni koji ih predlažu mogu da javno objave ime svog kandidata, pa se tako zna da su među njima ponovo Svetska zdravstvena organizacija, Savez za vakcine i Koalicija za inovacije tokom epidemije (Cepi).

Među kandidatima su ponovo i Donald Tramp, njegov zet Džared Kušner, prestolonaslednik UAE Muhabed bin Zajed el Nahjan, Greta Tunberg, Aleksej Navaljni, beloiruska opozicionarka Svetlana Tihanovska i mnogi drugi.

Kandidate za Nobelovu nagradu mogu da predlože članovi parlamenta i ministri svih zemalja, bivši laureati, univerzitetski profesori.

Svoj izbor Nobelov komitet za dodelu nagrade objaviće 8. oktobra 2021.

O nagradi

Inače, Nobelova nagrada za mir je priznanje za posebne zasluge na poljima spajanja naroda, razoružanja ili smanjenja svetskih ili regionalnih vojnih potencijala, političkog i drugog obrazovanja kao i održavanja mirovnih konferencija.

Ono što ovu nagradu izdvaja od drugih je i to što se Nobelova nagrada za mir može dodeliti učesnicima određenih mirovnih pregovora, iako oni nisu doveli do konačnog rešenja, odnosno do mirovnog ugovora. Zbog toga se pojedine dodele iz današnje perspektive dovode u pitanje. Neke od njih su na primer, 1973. godine Henriju Kisindžeru (SAD) i Le Duk Tou (Vijetnam) (odbio nagradu) za vijetnamski mirovni ugovor ili 1994. kada je za napore učinjene u pravcu mirovnog ugovora na Bliskom istoku, nagradu pored Šimona Pereza i Jicaka Rabina dobio i Jasir Arafat. Zanimljivo je i to što naknadno oduzimanje Nobelove nagrade za mir nije moguće.

Nagrada za mir, koja se dodeljuje u Oslu za razliku od ostalih Nobelovih nagrada koje se dodeljuju u Stokholmu.

Zbog svoje političke prirode, Nobelova nagrada za mir tokom većeg dela svoje istorije bila je predmet brojnih kontroverzi . Sve se češće mogu čuti kritike koje ukazuju na pogrešno i nepravedno dodeljivanje nagrade. Nažalost, Nobelova nagrada za mir postaje sve više politizirana te se dodeljuje za težnju, a ne za ostvarenje što je omogućilo da se ova, idejno plemenita nagrada, koristi u političke svrhe.

Dobitnici nagrada

2017. Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN) – „za rad na privlačenju pažnje na katastrofalne humanitarne posledice bilo kakve upotrebe nuklearnog oružja i za inovativne napore da se na osnovu ugovora postigne zabrana takvih oružja”

2018. Nadija Murad i Denis Makvege – „za njihove napore u cilju prestanka upotrebe seksualnog nasilja kao načina ratovanja u oružanim sukobima”

2019. Abij Ahmed Ali – „za njegov napor za postizanje mira i internacionalne saradnje, te preciznije za njegovu odlučnu inicijativu za rešavanje graničnog sukoba sa susednom Eritrejom”

2020. Svetski program za hranu – „za napore u borbi protiv gladi, za doprinos poboljšanju uslova za mir u područjima pogođenim sukobima i za delovanje kao pokretačka snaga u naporima da se spreči upotreba gladi kao oružja za rat i sukob”.

Što se tiče žena, lista izgleda ovako:

1905. – Bertha von Suttner
1931. – Jane Addams
1946. – Emily Greene Balch
1976. – Betty Williams
1976. – Mairead Corrigan
1979. – Majka Terezija iz Calcutte
1982. – Alva Myrdal
1991. – Aung San Suu Kyi
1992. – Rigoberta Menchú
1997. – Jody Williams
2003. – Širin Ebadi
2004. – Wangari Maathai

Zanimljivosti

1. Pojedina nagrada može se razdeliti na najviše tri dobitnika;
2. Do sada su M. Curie i L. Pauling primili po dve nagrade iz dva različita područja (M. Curie za fiziku i hemiju, a L. Pauling za hemiju i mir); 3. Malala Yousafzai je pakistanska učenica i aktivistkinja za prava dece i najmlađa je osoba dobitnica Nobelove nagrade za mir, koju je dobila 2014. godine u 16.-toj godina.
4. Najstariji dosadašnji dobitnik Nobelove nagrade bio je Leonid Hurwicz, koji je bio već u 91. godini kad je 2007. godine dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju.
5. Čak 14 Nobelovaca u vreme dodele nagrade bili su čelnici svojih država, a svima, osim jednome od njih, zajedničko je to što su dobili nagradu za mir. (Winston Churchill dobio je Nobelovu nagradu za književnost)
6. Samo 44 žene dobile su nagradu.
7. Zanimljivo je i da sedam dobitnika Nobelove nagrade ima i roditelje koji su takođe dobitnici iste nagrade.
8. Šest laureata odbilo je Nobelovu nagradu, ali su samo dvojica to učinili svojevoljno.

 

Pročitajte i kada je ustanovljena nagrada:

Na današnji dan ustanovljena Nobelova nagrada

 

11/03/2021 14:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments