Zašto su bubašvabe neuništive?

11/05/2018 11:42

Zašto su bubašvabe neuništive?

Ovi insekti koji kod većine ljudi izazivaju gađenje, imaju takav genetički sklop, da bi verovatno, bili jedina bića koja bi preživela “smak sveta”.

Naučnici su radili na otkrivanju karakteristika bubašvaba, kao i na otkrivanju razloga zbog kojih su toliko “neuništive”.

Mogu li bubašvabe sve da prežive?

Bubašvabe preživljavaju skoro sve – otkinut ud, napade bakterije, otrove. Mogu da jedu apsolutno sve i da prežive u nemogućim uslovima.

Prema istraživanjima, geni koje poseduju bubašvabe omogućavaju im da prežive sve gore navedeno. Istraživanje koje je sprovela Akademija nauka u Šangaju, otkrilo je zanimljive podatke, nakon sekvencije genoma američke bubašvabe. Naime, bubašvabe imaju masivni genom i takav sklop DNK , da ženke koje su pod stresom mogu da izlegu neoplođena jaja, koja će se kasnije izleći. U pitanju je proces koji se naziva partenogeneza – embrionalni razvoj organizma iz neoplođene jajne ćelije.

Zahvaljujući ovom genu, bubašvabe imaju sposobnost regeneracije ekstremiteta, pa su tako stvorile i poseban način za borbu protiv okruženja.

Pogledajte i : Krevetne stenice: Šta su i kako da ih se rešimo

Njihov organizam, odnosno ćelije, reaguju na infekcije tako što izbacuju antimikrobne peptide koji ulaze u hemolimf – to objašnjava beli sekret koji izlazi iz insekta nakon što ga zgazite. Pored toga, bubašvabe imaju i specifičan, prirodan mehanizam detoksifikacije.

Kineski stručnjaci rade na istarživanju načina, koji će smanjiti broj ovih štetočina.

11/05/2018 11:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments