Zašto fudbal negde nazivaju soker?

12/05/2015 13:01

Zašto fudbal negde nazivaju soker?

U većini država sveta “omiljena sporedna stvar na svetu” naziva se fudbal, dok je, na primer u Americi drugačije. Tamo fubal zovu soker. Što?

Veruje se da je reč soker nastala u Americi, ali za početak – to nije istina. Soker je prvi naziv na fudbal i smišljen je od strane Britanaca. S obzirom na to da je soker bio prvi naziv za fudbal, znači da većina sveta soker naziva fudbal, a kako je do toga došlo?

Kada je tek nastao ovaj sport, elita britanskog društva nazivala ga je “soker”. Prema istorijskim dokumentima, upravo je ovaj naziv prvi zabeležen, dok je tek 18 godina kasnije naziv “fudbal” postao poznat. Naziv “fudbal” bio je popularniji među srednjom i nižom klasom, pa je upravo to razlog zbog kojeg je naziv “fudbal” bio rasprostranjeniji. U skladu sa time i Fudbalska asocijacija je dobila ime.

Tokom 1860-ih godina, različite vrste fudbala postale su veoma popularne i igrale su se širom sveta, pa i u Engleskoj. Međutim, zbog toga što je bilo previše sličnih sportova, koji su imali sitnije razlike u pravilima, grupa timova iz Engleske je došla na ideju da standardizuje ovaj sport. Tako je 26. otkobra 1863. godine udruženje timova usvojilo standardna pravila koja su bila namenjena za primenjivanje na svim njihovim mečevima. Oni su tada stvorili pravila za “fudbalsku asocijaciju”. Asocijacija je predstavljala razlikovanje od drugih vrsta fudbala, kao što je “ragbi fudbal”.

S obzirom na to da su britanski đaci davali nadimke svemu, tako je i ragbi dobio nadimak “rager”, “fudbalska asocijacija” – “asoker”, pa je iz toga nastao samo “soker” ili “soker fudbal”.

Ovaj sport je vremenom postao još popularniji, pa je tako počeo da se širi i na druge konrinente. S obzirom na to da je veliki broj država već imalo neki sport koji su zvali fudbal, novi sport koji je počeo da se igra u tim državama (Amerika, Kanada, Irska, Australija, Novi Zeland, Južna Afrika) zadržao je primarni naziv – soker – kako su ovaj sport nazivali viši društveni staleži, pre nego što je od nižih staleža dobio ime fudbal.

12/05/2015 13:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments