Boza – tradicionalno piće od žitarica

30/11/2020 09:57

Boza – tradicionalno piće od žitarica

Ovo piće možda nije popularno nigde sem na Balkanu ali mi ga ovde od malena volimo i ne možemo da zamislimo letnju poslasticu- sladoled ili kolače bez gutljaja ovog neobičnog napitka, ustvari mi nemožemo da zamislimo poslastičarnicu bez boze. Ona nas seća na detinstvo, mešamo je sa limunadoom pa taj bezalkoholni koktel zovemo „pola-pola“.

Boza je piće naše mladosti i mi je vezujemo za naše prostore. Da li ste se ikad zapitali odakle ona zapravo potiče i koja je istorija ovog pića? 

Boza je osvežavajuće, bezalkoholno piće koje se dobija fermentacijom vodenog rastvora kukuruza, projinog brašna, kvasca, i šećera. Sok je guste strukture, zamućen i neobičnog mirisa, žućkaste do oker boje boje. Popularna boza je ipak orijentalni napitak, star čak više od hiljadu godina. Nekad smo u svakoj poslastičarnici mogli da se osvežimo ovim užitkom ali sad ga sve teže možemo naći. Bozu je bio sinonim za gašenje letnje žeđi posle igre na ulici ili izlazak u poslastičarnicu sa roditeljima ili drugarima.

Za razliku od nezdravih gaziranih napitaka, punih šećera i aditiva, koje današnja deca piju u velikim količinama, boza je potpuno prirodan, zdrav i okrepljujući napitak pun vitamina. Sadrži veliku količinu B vitamina i to ceo kompleks ( B1, B2, B3, B6, i B12), vitamine A i E kao i gvožđe, a cenjena je kao napitak koji krepi i puni organizam snagom. Pomaže u momentu kod iscrpljenosti, dehidracije i mamurluka. 

Boza sadrži i veliki broj korisnih bakterija, naročito je dobra za sportiste, trudnice, porodilje, one koji rade mukotrpne i teške fizičke poslove ili one koji ulažu velike psihičke napore. 

Boza se pije dobro rashlađena, ali bez leda, dok u Turskoj odakle potiče, vole da je posluže sa cimetom

30/11/2020 09:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments