Mozak džezera radi drugačije od mozga “klasičara”

19/01/2018 11:27

Mozak džezera radi drugačije od mozga “klasičara”

“Unutrašnji radovi” mozga po pitanju kreativnosti su još kompleksniji, suptilniji i lepši, nego što smo pretpostavljali.

Poznato je da muzičari razvijaju drugačiju moždanu strukturu od osobe koja nikada nije svirala instrument. Sada, naučnici misle da postoji i prefinjena razlika između aktivnosti mozga u zavisnosti od žanra muzike koju pojedinac svira.

Istraživači sa Instituta Maks Plank iz Nemačke upoređivali su mozgove džez pijanista i onih koji su na klaviru svirali klasičnu muziku. Istraživanja uspokazala da su kod ovih muzičara moždane akrtivnosti drugačije, čak i kada sviraju istu pesmu.

Mozak muzičara se razlikuje u zavisnosti od žanra

“Razlog bi mogao da se krije u različitim zahtevima koje muzički stilovi traže od mozga, bilo da je u pitanju veština interpretacije klasičnog dela ili kreativnost i mogućnost improvizacije kada je džez u pitanju”, navodi autorka studije, Daniela Samler. Ona takođe kaže da se u mozgovima muzičara uspostavlja različita procedura dok sviraju klavir, što čini prebacivanje na drugi muzički stil još težim,

Džez muzika povezana je sa improvizacijom i slobodom, dok klasična zahteva profinjeniji pristup.  Tako, pokazano je da džez muzičari brže reaguju i teže se dekoncentrišu prilikom sviranja.

 

19/01/2018 11:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments