Zanimljivosti o selfijima za koje niste znali

14/11/2017 09:17

Zanimljivosti o selfijima za koje niste znali

Bili za njih ili ne, fotografisanje samog sebe, tzv. selfiji postali su deo kulturnog fenomena modernog sveta. Ali oni su mnogo više od onoga što se na prvi pogled čini.

Prozor u ličnost

Ispostavilo se da je omiljena selfi poza prozor u naš karakter. Naime, jedna studija je pokazala da postoji veza između toga kakav selfi napravimo i kakav smo tip ličnosti. Tako na primer savesne osobe imaju tendenciju da skrivaju lokaciju selfija, dok pozitivne i optimistične osobe gledaju direktno u kameru. Oni koji puće usta su emotivno nestabilni.

Može da postane zavisno

Psiholozi tvrde da slikanje selfija i postavljanje ovakvih fotografija na društvene mreže može da izazove zavisnost. Uz to, osobe koje su zavisne od ovog trenda imaju tendenciju da razviju opsesivno kompulsivni poremećaj i depresiju. Britanski psiholog Dejvid Vil okarakterisao je selfi zavisnost kao “mentalno oboljenje sa ekstremno velikim rizikom od samoubistva.”

Prvi selfi nastao u 16. veku

Ako ste mislili da su selfiji nastali razvijanjem smartfona, grdno se varate. Naime, prvi ikada selfi naslikan je još 1524. godine. “Auto-portret u konveksnom ogledalu” naslikao je 21-godišnji slikar Parmiđanino, ne znajući da je time izmislio trend broj jedan 21. veka!

Nije uvek bilo lako napraviti selfi

Na stranu što je Parmiđianinov auto-portret nastajao neko vreme, kao ulje na platnu, prvi selfi foto-aparatom napravio je Robert Kornelijus, 1839. godine. Međutim, za razliku od današnjeg procesa slikanja selfija, Kornelijus je morao da stavi kameru na stalak, da skine sočiva sa objektiva, utrči u kadar, sedi 5 minuta, a onda da otrči nazad do foto- aparata, kako bi zamenio objektiv i sočiva. U ovoj užasno umarajućem i stresnom procesu, veruje se da je Robert uspeo da napravi prvi selfi foto- aparatom u istoriji čovečanstva.

Godišnja nagrada za selfi

Oksfordski rečnik engleskog jezika je 2013. godine proglasio reč “self”i za reč godine. Razlog je jednostavan- te godine, upotreba reči “selfi” u engleskom jeziku povećana je za 17.000 procenata!

Ko je prvak u selfijima?

Iako su selfiji globalni fenomen, ispostavlja se da ljudi u nekim gradovima ih prave više. Istražujući potrete na društvenim mrežama pod heštegom #selfie, istraživači su otkrili da ih najviše prave stanovnici Makati Sitija, na Filipinima. Makati Siti je “glavni grad selfija na svetu”, a prate ga Menhetn i Majami.

Egzotični selfiji

Svi vole da naprave što luđi i originalniji selfi. Ipak, u tome svakako, prednjače astronauti koji svoje selfije prave- pa razume se- u svemiru! Baz Oldrin je ponosni vlasnik prvog svemirskog selfija, tokom misije “Gemini 12” 1966. godine.

Žene vs. muškarci

Ovo zaista nije iznenađujuće, ali je svakako vredno pomena. Naime, istraživanjem, došlo je do statističkih podataka da žene prave više selfija od muškaraca, i to u proseku za 55,2 % više. Na primer, u Njujorku, žene u ovome prednjače za oko 61%, dok je u Rusiji taj procenat mnogo veći- čak 82%.

 

Selfi štapovi

Ova spravica nije svuda dobrodošla, pa je tako u Hong Kongu, pariskom Diznilendu i američkim tematskim parkovima čak i zabranjena. Takođe, festivali poput Lollalooza i Koačela zabranili su upotrebu selfi štapova, pa posetioci moraju da se fotkaju na staromodni način- pružanjem ruku.

14/11/2017 09:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments