Koji su to bajkoviti i šareni svetski predeli?

13/05/2023 10:38

Koji su to bajkoviti i šareni svetski predeli?

Neke svetske destinacije, predstavljaju prave turističke atrakcije zbog karakterističnog uređenja i neobičnih boja koje ih krase. Naime, ovi gradovi i oblasti prave su oaze boja i ostavljaju bez daha.

Neverovatni pejzaži i arhitektura zaustavljaju dah, a zbog šareni boja fasada, imaćete osećaj da ste ušetali u neku od bajki.

Šareni gradovi

“Plavi grad”, Šefšauen, Maroko

Postoji nekoliko teorija zašto je ceo grad ofarban u plavo. Neke teorije podržavaju simobilku, prema kojoj je plava boja značajan simbol jevrejske kulture, dok neke druge teorije podržavaju tvrdnje da je plav iz praktičnih razloga. Naime, plava boja ima cilj da zavara komarce. Ovaj nebesko plav grad odlikuju španska i maorska arhitektura. Pored plave boje, dominira i bela. Grad Šefšauen je popularna turistička destinacija.

Pet zemalja, (Cinque Terre), Italija

Mala naselja u Italiji: Monteroso al Mare, Vernaca, Kornilja, Manarola i Riomađore, bila su izolovana do 19. veka, kada su izgrađene pruge koje su ih povezale sa ostatkom Italije. “Pet zemalja” predstavljaju deo italijanske rivijere u oblasti Ligurije. Ono što ih karakteriše i čini pravim turističkim rajem jesu neobična drevena sela na rivijeri.

Pogledajte i: Kako je nastao ružičasti grad?

Huskar, Španija

U pitanju je tradicionalno špansko selo smešteno u andaluzijskim planinama iznad Marbelje. Ovo naselje bilo je karakteristično po brojnim belim kućama sve do 2011. godine. Naime, te godine je Sony Pictures, radi promocije filma Štrumfovi, sve fasade obojio u plavo. Nakon isteka ugovora, meštani su odučili da zadrže plavu boju.

Kaminito, Buenos Aires, Argentina

Gradić Kaminito je tradicionalni drvored smešten u La Boki, naselju Buenos Airesa. Ovaj ulični muzej uživa kulturni značaj. Naime, gradić je inspirisao muziku za popularni tango Kaminito, koji je komponovao Huan De Dios Filberto.

Novi grad Kilamba, Angola

Ovaj grad izgradili su Kinezi, na 30 kilometara od glavnog grada Angole, Luande. Kilambu, Cidade de Kilamba, čine šareni neboderi, a nazivaju ga i gradom duhova, jer nema puno stanovnika.

13/05/2023 10:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments