Kako je nastao ružičasti grad?

15/05/2023 13:21

Kako je nastao ružičasti grad?

Ružičasti grad zapravo je Džajpur, na severozapadu Indije, smešten u državi Radžastan. U pitanju je poznata turistička destinacija, poznata kao “Ružičasti grad”.

Naime, Džajpur nije oduvek ružičast. Kralj Džajpura odlučio je, 1876. godine, da prefarba čitav grad u roze, zbog posete princa od Velsa, Alberta Edvarda. Njegova namera bila je da impresionira princa, a roze boja predstavlja pravi simbol gostoprimstva.

Džajpur je na sat vremena udaljen od Nju Delhija i danas, ovaj grad poseti veliki broj turista.

Kralj Džajpura, Ram Sing II, nakon ovog radikalnog poteze, odlučuje, na nagovor supruge, da zabrani zgrade i objekte u drugim bojama. Pa je tako, od 1877. godine, na snazi zakon koji zabranjuje postojanje zgrada u drugim bojama osim roze, na ulicama Džajpura.

Prva osoba koja je ovaj grad nazvala “Ružičasti grad” bio je Stenli Rid, pisac i novinar, dopisnik za “The Times of India”. Rid je pisao o kraljevskoj poseti princa od Velsa i o gostoprimstvu kralja Ram Singa II.

U pitanju su blage kestenjaste boje, sa primesama ružičaste.

Ipak, prijateljska naklonost i gostoprimstvo se ne završavaju na boji. Kralj je, u čast princa od Velsa, podigao i muzej Grand Albert Hall, a upravo je princ položio prvi kamen temeljac.

Postoje i mnoge druge teorije kako je ovaj grad poneo nadimak “ružičasti”. O tome je pisao i istoričar Džajls Tilotson, u 19. veku. Naime, on je u svojim zapisima izneo tvrdnju kako je u pitanju samo pokušaj da se iskopira stil građevina u Delhiju i Agri.

Ovaj grad, možda je nama neobičan, ali to nije slučaj i u Indiji. Naime, pored “ružičastog grada” u Indiji se nalaze i “Beli grad”, “Plavi grad” i “Žuti grad”.

15/05/2023 13:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments