Kakve zanimljivosti krije zamak Vindzor?

20/04/2023 10:11

Kakve zanimljivosti krije zamak Vindzor?

Zvanična rezidencija kraljevske porodice Velike Britanije, izgrađena je u 11. veku, nakon invazije Normana. U pitanju je najstariji ali i najveći zamak na svetu. 

Dvorac Vindzor predstavlja dom kraljevske porodice, ali i prostor na kojem se održavaju veličanstvena kraljevska venčanja, koja su uvek u centru svetske pažnje.

Zamak u zamku

U zamku Vindzor nalazi se najveća kućica za lutke, na svetu. Krasi je mnoštvo detalja ali i na hiljade predmeta i prostorija dostojnih pravog zamka. Naime, minijaturni dvorac, napravljen je za kraljicu Mariju, u prošlom veku, a na njemu su radili veliki umetnici i zanatlije.

Stranice dnevnika

Stranice dnevnika kraljice Elizabete i privatna pisma kralja Džordža III, možete pročitati u kraljevskoj biblioteci zamka Vindzor. U biblioteci se nalazi preko 200.000 predmeta i kolekcija radova mnogih monarha.

Vindzor neguje stare veštine

Kraljevska porodica nije jedina koja živi u ovom zamku. Naime, Vindzor predstavlja i radno mesto mnogih bibliotekara, istoričara, organizatora, kustosa… U zamku živi oko 150 ljudi, koji pomažu kraljevskoj prodici u njihovoj svakodnevnici. Mnogi zaposleni imaju neobična zanimanja, koja spadaju u “stare”, odnosno zasterele poslove. Za održavanje 300 kamina, koliko ih ima u Vindzoru zaslužene su određene osobe, a tu je 379 časovnika koje održavaju horologisti. U jednoj kraljevskoj palati, kao što je Vindzor, podrazumeva se i prisustvo batlera, sluga, stjuarta ali i nekoliko zlatara.

Tamnica zamka kao odaja kraljice

Kraljica Elizabeta II i druge žene iz zamka spavale su u tamnici. Naime, tokom Drugog svetskog rata, Vindzor nije bio bombardovan, a navodno je razlog tome bila Hitlerova želja da od ovog zamka načini svoj britanski dom. Kraljevska porodica nije napuštala zamak, ali su sve mere zaštite bile preduzete.

Uspešna odbrana

Nekoliko puta, tokom istorije, Vindzor je bio meta napada. Ovo zdanje, kao tvrđava, pokazalo se veoma jakim. Dvorac se, tokom Baronsovog rata, 1200. godine, izborio sa opsadom koja je trajala dva meseca. Zatim, 1400. godine, nakon što je kralj Henri IV stupio na presto, Vindzor je ponovo napadnut, ali je napad uspešno odbijen.

Ime dobijeno po zamku

Znate li prezime kraljevske porodice? Naime, članovi kraljevske porodice retko kad koriste prezime, jer verovatno za to nema potrebe, ceo svet zna ko je kraljica Elizabeta II. Ali, pre 1919. godine prezime britanske kraljevske porodice bilo je Saks-Koburg i Got, od braka sklopljenog 1840. godine, između kraljice Viktorije i princa Alberta, koji je bio nemačkog porekla. Viktorija je pre braka vladala kao poslednji monarh kuće Hanover. Ime kraljevske porodice promenjeno je, nakon rata s Nemačkom. Ime Vindzor preuzeto je od dvorca istog imena, u vreme vladavine dede kraljice Elizabete II, Džordža VI.

Dom korgija

Kraljičini najbolji prijatelji, jesu stalno prisutni, korgiji. U pitanju su potomci psa Suzan, koju je kraljica dobila za punoletstvo, a danas ih ima više od 30 u palati.

20/04/2023 10:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments