Na današnji dan osnovana Narodna banka Srbije

02/07/2015 13:01

Na današnji dan osnovana Narodna banka Srbije

Na današnji dan, 2. jula 1884. godine, osnovana je Narodna banka Srbije, pod imenom Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije.

Banka je osnovana po uzoru na Narodnu banku Belgije i bila je smeštena u Knez Mihailovoj ulici, pa je nekoliko godina kasnije, 1890. godine, premeštena u zgradu koja je namenski građena za ovu ustanovu, u ulici Kralja Petra, gde se i danas nalazi.

Prvi guverner banke bio je Aleksa Spasić, poznati srpski ekonomski stručnjak. Najistaknutiji guverner Narodne banke Srbije, posle Prvog svetskog rata, bio je Đorđe Vajfert.

Po zakonu je 26. januara 1920. godine ova ustanova preimenovana u Narodnu banku Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. U skladu sa promenom imena države, i banka je 1929. godine promenila naziv u Narodnu banku Kraljevine Jugoslavije.

Tokom Drugog svetskog rata, banka je poslove obavljala iz predstavništva u Londonu, a u septembru 1946. godine je Banka nacionalizovana i preimenovana u Narodnu banku Jugoslavije. Sledeća promena nastala je 19. jula 2003. godine, kada su po zakonu utvrđeni položaj, organizacija, ovlašćenja i funkcije Narodne banke Srbije.

02/07/2015 13:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments