Koliko je stara najveća sfinga?

01/09/2015 12:36

Koliko je stara najveća sfinga?

Najpoznatija i najveća sfinga koja se nalazi u Gizi predstavlja simbol kako starog tako i modernog Egipta.

Njena mističnost ne prestaje da interesuje stručnjake i istoričare, a za njeno postojanje vezane su različite legende i teorije, a o njenom nastanku se polemiše od davnina.

Prema jednoj teoriji, koja je najpopularnija i najrasprostranjenija, ova sfinga je stara oko 4.500 godina, a sagrađena je za faraona Kefrena, u toku četvrte egipatske dinastije. Kefrenova piramida je druga po visini piramida u Gizi, odmah nakon piramide njegovo oca – Keopsa.

Kefren je želeo da nadomesti nedostatak u visini svoje piramide tako što ju je izgradio na uzvišenom tlu i okruženu velikim brojem statua, među kojima je bila i Velika sfinga. Smatra se da je lik sfinge izgrađen prema faraonovoj slici.

Međutim, ne misle svi stručnjaci da je Velika sfinga izgrađena za vreme vladavine faraona Kefrena. Tokom 19. veka pojedini egiptolozi (stručnjaci koji se bave istorijom Egipta) istakli su da se sfinga samo nalazi u kompleksu piramida ali da nigde ne postoji dokaz da je ona bila namenjena za ovog faraona. Zbog manjka dokaza o tome, neki stručnjaci su Veliku svingu povezali sa Keopsom i Džedef Reom – drugim Keopsovim sinom, bratom faraona Kefrena.

Prema najnovijoj teoriji, ova sfinga je nastala davno pre nego što se predpostavlja, odnosno pre oko 9.000 godina. Do ovakvog zaključka su stručnjaci došli tako što su analizirali eroziju krečnjaka blizu vrha Velike sfinge. Stručnjaci tvrde da ovakva erozija mora biti izazvana velikim padavinama, koje se na ovoj teritoriji nisu desile posle 7.000 godina pre nove ere, odnosno 9.000 u prošlost od sadašnjice.

S obzirom na to da je isklesana od prirodnog krečnjaka u Gizi, Velika sfinga erodira veoma brzo i zbog toga se može činiti da je starija nego što zaista jeste. Prema rečima Udruženja istraživača Starog Egipta i arhitektonski i geološki dokazi se slažu sa time da su Velika sfinga i njeni pridruženi kompleks hramova izgrađeni u isto vreme sa ostalim delom Kefrenovog piramidalnog kompleksa.

01/09/2015 12:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments