Na današnji dan rođen Nostradamus

14/12/2016 09:23

Na današnji dan rođen Nostradamus

Na današnji dan, 14. decebra 1503. godine, rođen je francuski astrolog, lekar i najpoznatiji prorok u istoriji, Mišel de Notr-Dam, poznatiji kao Nostradamus.

Rođen je u Sent Remi de Provans u Francuskoj pokrajini Provansa, a prezime Notr Dam upućuje na mesto odakle potiče njegova porodica.

Početak obrazovanja Mišel je stekao zahvaljujući svom dedi (majčinom ocu) koji je bio doktor koji je mnogo znao o lekovitom bilju, pored čega ga je učio i latinskom, grčkom i hebrejskom jeziku, kao i matematici i astrologiji.

Nakon smrti njegovog dede, roditelji ga šalju na dalje školovanje u Avinjon gde je pokazao veliko interesovanje za astrologiju. Posle školovanja u Avinjonu, Nostradamusa roditelji šalju 1522. godine na studije medicije u Monpeljeu, gde doktorsku licencu dobija tri godine kasnije, kako bi mogao da leči obolele od kuge u seoskim delovima Francuske.

Nostradamus se 1534. godine ženi mladom devojkom iz visokog društva, o kojoj se ne zna gotovo ništa. Iako je on bio doktor nije mogao da spase svoju ženu i njihovo dvoje dece od kuge koja je došla u Agen, gde je Nostradamus živeo sa svojom porodicom. Ova tragedija ostavila je neizbrisiv trag u njegovom životu.

Nakon porodične tragedije, Nostradamus je proživljavao teške godine, sve dok se nije nastanio u mestu Salon, posle strašne epidemije kuge koja je zahvatila celu Provansu, gde je Nostradamus kao lekar pomagao koliko je mogao.

U Saloni se oženio bogatom udovicom, ali ga stanovništvo nikada nije prihvatilo. Nostradamus je 1550. godine objavio Almanah, a četiri godine kasnije i Predviđanja – knjigu koja je bila veoma uspešna i koja ga je ohrabrila da se ozbiljnije bavi Proročanstvima.

Prvi deo svojih proročanstava Nostradamus je završio i objavio 1555. godine. Ova knjiga sadržala je predviđanja od njegovog vremena pa sve do kraja sveta.

Svoja proročanstva Nostradamus je pisao u stihovima koji su uvek imali dvosmislene reči, napisane na francuskom, provansalskom, italijanskom, grčkom i latinskom jeziku. Njegov način pisanja trebalo je da ga zaštiti od proglašenja vešcem, čime su mu pretili, a želeo je i da onima koji su neupućeni – i dalje tajne proročanstva ostanu misterija.

Za Nostradamusa čula je i kraljica Katarina de Mediči, koja ga je zatim pozvala na svoj dvor, gde je Nostradamus postao njen lični astrolog. Posle toga je Nostradamusa zdravlje počelo da izdaje, pa je svoj rad sveo na nekoliko horoskopa za svoje ugledne goste i dovršavanje Proročanstva.

Kada je osetio da mu se bliži kraj, napisao je testament 17. juna 1566. godine, a 1. jula je pozvao sveštenika kako bi mu dao poslenju pričest. Sledećeg dana je preminuo.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

14/12/2016 09:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments