Milioner šarenih čarapa

25/10/2020 15:50

Milioner šarenih čarapa

Ah ta Amerika, zvuči kao obećana zemlja gde je sve moguće. No, ova ogromna država je samo veliko tržište, pa se tako i u toj Americi nalazi jedan od najmlađih milionera na svetu. Ovaj dečak se obogatio ni manje ni više nego na šarenim čarapama! A sam ima urođeno slepilo za određene boje, tj ozbiljan je daltonista. Ništa od toga ga nije sprečilo da sa nepunih sedanaest godina bude jedan od najvećih proizvođača šarenih čarapa na svetu.

Sa samo sedamnaest godina on je milioner i to samo zahvaljujući šarenim čarapama. Brenen, od ljubitelja sporta do bankovnog računa od dva miliona evra. 

Šervud, Oregon, omanji grad sa oko 3 000 stanovnika. Ovde živi milioner, tinejdžer Brenan koji je svoj hobi pretvorio u profesiju. On danas vozi svoja kola bez pratnje, kupljena sopstvenim parama, u vrednosti od 30 000 evra, a za njih nije morao da štedi jel on dnevno zarađuje 1 000 evra. Brenan posle škole ne ostaje na okolnim terenima kao ostali tinejdžeri, on zapravo mora da žuri na posao. Njegova firma i nije tipični biznis. Ona se nalazi u garaži njegovih roditelja na porodičnom imanju, maloj farmi kraj kokošinjca. Tu se krije čitava proizvodnja šarenih čarapa, koje prodaje i po sto pari dnevno, on lajn. Njegovi zaposleni su njegovi prijatelji pa Brenan i ne mora da glumi strogog šefa. Ovako ovi tinejdžeri dopunjuju svoj džeparac. Brenan odavno ne postiže tražnju pa je zaposlio i pomoćnika- svoju mamu Maju, ona upravlja proizvodnjom. Šali se da na imanju jedino njegov pas ne nosi čarape iako provodi najviše vremena u firmi.

Ideja sa čarapama javila se upravo na košarkaškom terenu. Iz žablje perspektive, ono što vidite na sportskom terenu su crne i bele sportske čarape. Brenanu je ovo delovalo dosadno. Poželeo je da zašareni ovaj svet i počeo da nabavlja bele čarape za manje od tri evra te da ih sa svojim dizajnom plasira, sada za i po trinaest evra za par. Brenan je svoju kompaniju osnovao sa 13 godina  i sad ona posluje pune četiri godine.

Ovaj tinejdžer radi nekoliko sati posle škole. Njegova kancelarija je i njegova dečija soba. Sam vodi sajt i samouk je u programiranju kak za to , tad nije imao para. Sad pare nisu problem ali on i dalje želi sve sam da radi. I dizajn je njegov, i sasvim je poseban, tajna je Brenanovo slepilo za boje od rođenja, početno za zelenu, crvenu, belu i plavu. Dizajn je otkačen- ili ga volite ili mrzite- zaključuje tinejdž milijoner. Mama ga ipak proverava, recimo često zelene čarape naziva narandžastim.

Njegov alat su specijalni štampači vredni oko 20 000 evra. Brenan kaže da se isplate sad kako se proizvodnja širi a za Božić proizvode i po 1000- 2000 pari čarapa dnevno. Mustru koju pravi Brenan štampači štampaju na foliju koja se potom greje na 200 stepeni pa štampa na bele čarape.

Brenan se sam bavi i marketingom i obavlja poslovne razgovore i sastanke sam. On uskoro završava srednju školu i ima same petice. Inače je sasvim normalan tinejdžer sa manjkom slobodnog vremena, koje ipak kad ugrabi ume da potroši na igranje košarke, njegov otac kaže da je ipak nekad i veoma detinjast i da svoje poslovne razgovore obavlja ležeći na podu, a domaći redovno radi u svojoj kancelariji nekad i kasno u noć.

25/10/2020 15:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments