Pica napolitana – nematerijalno kulturno nasleđe Italije
Povezane objave
Italija je predložila svog kandidata za UNESCO-vu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Izbor Italije je napolitanska pica.
Nacionalna komisija Italije za UNESCO je odlučila da na ovaj način oda priznanje “umetnosti napolitanskih pica majstora”.
Napolitanska pica ima specifičan ukus. Sastoji se od hrskave, zlatne kore koja se peče u rerni na drva i koja ima posebnu gustinu. Pored toga, specifičnost napolitanskoj pici daje kiselkasti ukus paradajza u koji se doda origano, beli luk, bosiljak i mocarela.
Prema receptu, podloga za picu ne sme da bude debljaod tri milimetra i mora da se peče od 60 do 90 sekundi u peći koja se loži hrastovim drvetom.
Pica napolitana nastala je između 1715. i 1725. godine, dok je prva pica “margarita” spremljena tek 1889. godine.
Legenda kaže da je kraljica Margarita Savojska tražila da jedan od najčuvenijih pica majstora u Napolju osmisli jelo koje će biti namenjeno narodu. Tako je nastala pica koja se sastojala iz boja koje su predstavile nedavno ujedinjenu Italiju – zeleni bosiljak, belu mocarelu i crveni paradajz.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*