Sportovi iz drevnih vremena

18/04/2023 11:39

Sportovi iz drevnih vremena

Sport postoji od kako je sveta i veka, ne možda u formi i kroz igre kakve danas poznajemo, ali slične. Drevne civilizacije imale su svoje vidove rekreacije,zabave i takmičenja, a ovo su jedni od njih.

Lovačke igre

U lovačkim igrama učestvovali su robovi i životinje. Ove igre praktikovali su Rimljani, a igre su se održavale u Koloseumu. Često su robovi ulazili u ring bez ikakvog oruđa protiv izglednelih zveri, lavova ili medveda. Ovakav vid javnog pogubljenja, posmatran je kao zabava za publiku.

Preskaknje kamila

Takmičenja u preskakanju kamila organizovalo je pleme Zaranik iz Jemena. Zadatak je prosto bio preskočiti što više kamila.

Ulama

Ovim bizarnim sportom bavili su se Asteci i Maje. U svemu je sličan košarci, bilo je tapkanja lopte i ubacivanje iste u koš na određenoj visini. Bizarno, jer su u ovom sportu lopte ustvari bile lobanje.

Ribarska viteška borba

Vitezi ribari? Ne, u pitanju je borba između dve grupe muškaraca, koji se bore kopljima veslajući Nilom, dok gladni krokodili spremno čekaju. Kasnije su Grci i Rimljani prisvojili ovu egipatsku igru.

Pankration

Pankration je igra koja obuhvata veštine boksovanja, rvanja i kikboksa. Igrali su je Stari Grci, a postojala su samo dva pravila: bez ujedanja i bez ubadanja prstom u oko. Igra je završena onog momenta kada se neko preda ili umre.

N­guni borba

U pitanju je sport koji je aktuelan i danas. Naime, pleme Zulu praktikovao je igru u kojoj su se tukli štapovima – poput napada i odbrane. Ožiljci iz borbe predstavljali su simobl časti u plemenu.

Vikinško rastezanje kože

Vikinzi su imali običaj da kožu životinja privežu konopcem iznad ogromne vatrene jame i rastežu je. Pobednik bi osvojio plen iz pljačke, dok bi gubitnik završio u jami, ukoliko se ne preda na vreme.

Pelota purpeha

Pelota purpeha predstavlja preteču američkog hokeja.

18/04/2023 11:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments