Tenkovi pod vodom i u podrumu

28/07/2021 18:09

Tenkovi pod vodom i u podrumu

Jedan nemački penzioner iz Hajkendorfa čuvao je u svom podrumu tenk, protivavionski top i torpedo iz Drugog svetskog rata. Iako je ovo otkriveno još 2015. godine, ovih dana su se oglasili i advokati u Nemačkoj započevši raspravu kako bi rešili problem penzionera koji ima 84 godine.

Kako prenosi BBC, trenutno se pregovara o mogućim kaznama, kao što je uslovna presuda i kazna do pola miliona evra. Za ratne suvenire zainteresovan je muzej iz SAD, preciznije za kupovinu tenka “Panter”, ali i mnogi nemački kolekcionari. Ali pre nego što “sakuplja” odluči kome će i šta da ustupi, sud mora da utvrdi da li je penzioner kolekcijom prekršio nemački zakon o kontroli ratnog naoružanja. Advokati odbrane tvrde da oružje nije u funkciji i da je tenk, posle ovoliko godina, samo staro gvožđe. Međutim. tužioci tvrde da se nešto od pomenutog može i dalje upotrebiti.

Podsećanja radi, za čišćenje podruma kuće u kojem su nađeni vojni predmeti, u julu 2015. godine oko 20 vojnika je devet sati iznosilo tenk “Panter”.

možda vas zanima i: Dubai: zlato, glamur i prestiž

Tenkovi i na dnu mora

Na dnu mora kod Akabe u Jordanu postoji podvodni vojni muzej. Vlasti Jordana su za ovaj neuobičajeni muzej potopile 19 vojnih vozila koja više nisu u upotrebi. Među eksponatima su tenkovi, transportna vozila i helikopter. Sva su vozila postavljena oko koralnog grebena u Crvenom moru na dubini do 28 metara u taktičkoj formaciji za borbu. U formaciji su još i sanitetska vozila, vojne dizalice, razni nosači, protiv avionski topovi…

“Gradnja” muzeja trajala je 30 dana, a nadležni tvrde da proces nije uticao na morski živi svet.  Na prvih 15-20 metara smešteno je 8 objekata, dok se ostalih 11 se mogu naći na 20-28 metara. Muzej ima za cilj da demonstrira novu vrstu muzejskih iskustava, gde se stvara interakcija između sporta, okoline i eksponata.

Nadležni tvrde i da lokacija muzeja promoviše oporavak prirodnih grebena, jer ublažava pritisak na njih privlačeći posetioce na neko drugo mesto. Podvodni vojni muzej za ronjenje u Akabi je nastao u saradnji javnog i privatnog sektora: ASEZA je bila odgovorna za planiranje, pripremu i potapanje, dok je luka Akaba obezbedila mobilne dokove, koji se koriste u procesu potonuća i potrebne ljudske resurse.

 

28/07/2021 18:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments