75 godina od nastanka jedne od najvećih zala civilizacije

10/07/2018 10:33

75 godina od nastanka jedne od najvećih zala civilizacije

Pre 75 godina, u jednom mestašcetu na području pustinje, osvanula je ideja o izradi prvog nuklearnog oružja u svetu.

Američki naučnik Robert Openhajmer uputio je poziv stručnjacima da se okupe i izrade prvo nuklerarno oružje.

Tajna lokacija

Nekada tajno mesto, baza u pustinji Los Almos, u američkoj državi Novi Meksiko, bila je sedište sastanaka stručnjaka koji su izradili prvo nuklearno oružje. Sve ih je okupio naučnik Robert Openhajmer, pre 75 godina.

Laboratorija iz Los Almosa ove godine proslavila je godišnjicu različitim manifestacijama. Direktor laboratorije, Teri Volas, naveo je da su Sjedinjene Američke Države vođene posebnim inicijalnim planom, da povežu talentovane radne snage kako bi se rešili neki od najtežih problema u svetu.

Robert Openhajmer u društvu Alberta Ajnštajna

Tajna misija

Naime, pred kraj Drugog svetskog rata, naučnici koji su radili u pustinjskoj bazi Los Almos, stvorili su atomsku bombu. Reč je o projektu “Menhetn”, u okviru tajnog programa koji je obezbedio obogaćeni uranijum za prvu atomsku bombu. U projektu su učestvovale i laboratorije iz Tenesija i Vašingtona.

Po odluci tadašnjeg predsednika SAD Harija Trumana, 6. avgusta 1945. godine, bačena je prva atomska bomba na Hirošimu. Tri dana kasnije, ista sudbina zadesila je i japanski grad Nagasaki. Poginulo je više od 210.000 ljudi, dok su milioni godinama umirali od raznih bolesti uzrokovanih atomskim zračenjem.

Prvi put u istoriji ratovanja upotrebljeno je nuklearno oružje.

10/07/2018 10:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments