Predstavljen projekat za povećanje pristupa kvalitetnom predškolskom obrazovanju

14/03/2018 09:27

Predstavljen projekat za povećanje pristupa kvalitetnom predškolskom obrazovanju

Cilj projekta “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje” koji je predstavljen u Beogradu je povećanje pristupa kvalitetnom predškolskom vaspitanju i obrazovanju za svako dete, a posebno za decu iz socijalno ugroženih sredina.

Projekat, vredan 47 miliona evra podržaće povećanje kapaciteta predškolskih ustanova kroz izgradnju, prenamenu ili adaptaciju javnih zgrada i na taj način otvoriti 17.000 dodatnih mesta u predškolskim ustanovama. Projekat će doprineti i unapređenju profesionalnih kapaciteta vaspitača i unapređenju planova i programa i obuhvatati mere koje će povećati obuhvat dece iz najosetljivijih grupa kroz grantove za najmanje 30 opština.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji ima dugu tradiciju, dobru i kvalitetnu praksu i veliki stručni potencijal.

Inksluzivno predškolsko obrazovanje

“Delatnost predškolskih ustanova u Srbiji godinama je razvijana kao multifunkcionalna i danas možemo biti ponosni što integrisani sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja obezbeđuje podršku celovitom razvoju i dobrobiti dece, negu, preventivno – zdravstvenu i socijalnu zaštitu dece, kompenzatornu funkciju, funkciju pripreme za polazak u školu i celoživotno učenje, podršku vaspitnoj funkciji porodice”, naveo je ministar.

On je ocenio da je obuhvat dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem i dalje znatno ispod proseka zemalja Evropske unije, kao i da je obuhvat posebno nizak kada su u pitanju deca iz osetljivih grupa.

Šarčević je izjavio i da je ovo najveći i najkompleksniji projekat posvećen predškolskom vaspitanju i obrazovanju i da predstavlja veliki izazov i šansu za sve koji su zainteresovani i odgovorni za unapređivanje podrške deci predškolskog uzrasta i njihovim porodicama.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je, osim, stvaranja novih kapaciteta za predškolski sistem cilj projekta i razvoj kvalitetnih vaspitača koji će biti posvećeni deci.

“Predškolski sistem treba da prevaziđe jaz nastao urušavanjem klasične šire porodice. Mi stvari menjamo od početka. Verujem da će nam se u budućnosti u ovom projektu pridružiti i mnogi drugi investitori”, naveo je on.

Predškolsko obrazovanje u Srbiji

U Srbiji je svako drugo dete obuhvaćeno je predškolskim obrazovanjem. Upisne stope se u većini država članica EU kreću između 85 i 100 procenata. U Srbiji je više od 80 procenata dece iz dobrostojećih porodica upisano u programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja, u poređenju sa manje od 10 procenata dece iz najsiromašnijih porodica. Obuhvat romske dece u proseku iznosi samo 6 procenata. Projekat ima za cilj da učini pristup ranom obrazovanju u Srbiji ravnopravnijim.

Projekat je rađen pod rukovodstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a realizuje se uz pomoć zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

14/03/2018 09:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments