Predstavljen projekat „Podrška reformi sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji“

26/06/2019 15:17

Predstavljen projekat „Podrška reformi sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji“

Projekat „Podrška reformi sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji“ (SUPER), kojim Evropska unija nastavlja da pruža podršku sistemskoj reformi predškolskog vaspitanja i obrazovanja predstavljen je danas u Beogradu .

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ana Langović Milićević istakla je da je u ovaj IPA projekat uključeno 50 opština i predškolskih ustanova koje u prethodnom periodu nisu bile obuhvaćene sličnim projektnim aktivnostima.

Ona je navela da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sistemskim i komplementarnim rešenjima doprinosi stvaranju uslova za kvalitetan razvoj predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Jačanjem profesionalnih kapaciteta zaposlenih u predškolskim ustanovama i jedinicama lokalne zajednice, projekat koji predstavljamo, ima potencijal da značajno doprinese podizanju svesti u zajednici o važnosti šireg uključivanja dece u predškolske programe, unapređivanju kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada sa decom primenom savremenih pedagoških pristupa, navela je ona.

Ana Langović Milićević zahvalila je Delegaciji Evropske unije na razumevanju i podršci koju pružaju Srbiji u ovim važnim reformskim procesima.

Štefan Hudolin iz Delegacije Evropske unije u Srbiji rekao je da će EU nastaviti da pruža podršku reformi obrazovanja u Srbiji.

On je istakao da je do sada EU uložila više od 100 miliona evra u ovaj sektor i da će tokom projekta SUPER više od 1.000 vaspitačica proći različite obuke.

Kvalitetni programi predškolskog vaspitanja i obrazovanja doprinose razvoju svih potencijala deteta i imaju važan uticaj na kasniji društveni život. Srbija još uvek ima jednu od najnižih stopa učešća dece u predškolskom vaspitanju i obrazovanju u poređenju sa zemljama EU. Oko 50 odsto sve dece uzrasta 3 do 5,5 godina uključeno je u vrtiće.

Novim projektom „Podrška reformi sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja“ (SUPER), koji je predstavljen na konferenciji u Beogradu, Evropska unija nastavlja da pruža podršku sistemskoj reformi predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji kao osnove celoživotnog učenja.

U projekat je uključeno 50 lokalnih samouprava i predškolskih ustanova u Srbiji sa kojima će se raditi na razvijanju profesionalnih kompetencija vaspitača i stručnih saradnika u predškolskim ustanovama za kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i na jačanju profesionalnih kapaciteta zaposlenih u lokalnim samoupravama, kao i na unapređivanju zakonskog okvira za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Pored toga, EU obezbedila je i donaciju za opremanje predškolskih ustanova koje su uključene u SUPER projekat, za didaktičku, IT opremu i nameštaj, u iznosu od oko milion evra, što će dodatno doprineti kvalitetnom inkluzivnom predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

SUPER projekat realizuje se u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Projektom upravlja Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije. Projektne aktivnosti počele su u martu 2019. i trajaće dve godine. EU finansira projekat sa oko 900.000 evra.

SUPER je jedan od projekata kojim EU, kao najveći donator u Srbiji, pomaže celokupnu reformu sektora obrazovanja u zemlji.

Od 2003. Evropska unija donirala je za reformu sektora obrazovanja više od 100 miliona evra – za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja, reformu srednjeg stručnog obrazovanja, obrazovanja odraslih, renoviranje i opremanje škola i fakulteta, inkluziju Roma.

Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

26/06/2019 15:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments