Ministri Ružić i Vulin razgovarali o obrazovanju kadrova u oblasti vazduhoplovstva

19/01/2022 18:44

Ministri Ružić i Vulin razgovarali o obrazovanju kadrova u oblasti vazduhoplovstva

U sredu 19. januara 2022. razgovarali su prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, i to o unapređenju saradnje između Ministarstva unutrašnjih poslova i Vazduhoplovne akademije, koja će doprineti većoj efikasnosti i unapređenju znanja i sposobnosti u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Ministar Ružić je izjavio da je Srbija učinila revolucionarnu promenu u obrazovanju u oblasti vazduhoplovstva, koje je sada u sistemu formalnog obrazovanja Srbije.

Ministarstvo prosvete, Vazduhoplovna akademija i MUP-a su do sada sarađivali na polju školovanja kadrova na nivou srednjeg obrazovanja za potrebe helikopterske jedinice. S obzirom da je prošle godine osnovana Visoka strukovna škole Vazduhoplovne akademije i preuzet i aerodrom u Vršcu, gde je formiran trening centar, postoje mogućnost i kapaciteti za obuke pilota i aviomehnaičara u Vršcu za određene tipove sertifikovanih dozvola, kao i mogućnost za visoko obrazovanje kadrova ove jedinice na Visokoj školi i to je pravac u kome ćemo razvijati saradnju sa MUP-om“, rekao je ministar Ružić.

Ministar Aleksandar Vulin istakao je da je osnivanje Trening centra i Visoke škole strukovnih studija u okviru Vazduhoplovne akademije izuzetno značajano za obrazovanje, profilisanje i formiranje iskusnih pilota koji će u budućnosti brinuti o bezbednosti našeg neba.

Srbija je danas, zahvaljujući politici mira, stabilnosti i nezavisnosti, koju vodi predsednik Aleksandar Vučić, ekonomski snažna i sposobna da jača svoje kapacitete. Ulaganje u opremu i naoružanje zahteva prvenstveno ulaganje u ljude, u njihovo obrazovanje i obučavanje.

Srbija je zemlja koja ulaže u svoju budućnost“, poručio je ministar Vulin i dodao da helikopterska jedinice Ministarstva u svom sastavu ima 17 helikoptera, a tokom ove godine biće bogatija za još tri nova tipa „Superpuma“, a u toku su i pregovori za nabavku dva helikoptera Kam 32.

Osnivanje vazduhoplovnog trening centra i Visoke škole strukovnih studija pri Vazduhoplovnoj akademiji stoga je još značajnije, posebno imajući u vidu deficitarnost profesionalnog i stručnog osoblja u oblasti vazduhoplovstva, kako na svetskom, tako i na nacionalnom nivou“, kazao je ministar Vulin.

19/01/2022 18:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments