Nova opasnost preti ozonskom omotaču kroz jeftinu gradnju

10/07/2018 09:53

Nova opasnost preti ozonskom omotaču kroz jeftinu gradnju

Građevinski radovi u Kini mogli bi da poprime drugačiji tok. 

Naime, naučnici su nakon sprovedene studije otkrili porast upotrebe plina CFC-11.

Jeftinije je štetnije?

Izolacija kuća u jeftinijoj varijanti, mogla bi skuplje da stoji Kineze.

Organizacija koja prati stepen zagađenja u Kini, Environmental Investigation Agency (EIA), otkrila je u velikoj meri porast korišćenje plina CFC-11, iako je ova supstanca zakonski zabranjena 2010. godine.

Nakon sprovedene studije, tim naučnika došao je do zabrinjavajućih podataka o porastu upotrebe CFC-11, nakon što je zabranjena osam godina ranije.

Istraživanja su otkrila da se plin najviše upotrebljava u kineskoj građevinskoj industriji, odnosno kao jeftinija varijanta izolacije kuća.

Naime, supstanca se koristi u proizvodnji izolacijske pene, jer je dosta jeftinija i boljeg je kvaliteta od ostalih varijanti. Reč je o materiji koja je zabranjena montrealskim ugovorom, a njačešće se upotrebljava za izolaciju zamrzivača i zgrada.

Naučnici su sumnjali da se emisija hlorofluorougljenika ili CFC, koristi tajno za obogaćivanje urana za nuklearno oružje.

Sumnja se da se plin proizvodi na istočnom delu Azije, iako su vlasi u Kini strogo zabranile upotrebu i proizvodnju CFC-11.

Oštećenja ozonskog omotača

Emisija plina CFC-11, jedan je od najvećih i najčešćih uzročnika oštećenja ozonskog omotača. Ova supstanca ima široku primenu kao rashladno sredstvo u zamrzivačima, frižiderima, uređajima, sredstvima za čišćenje i aparatima za gašenje požara.

Sve supstance koje oštećuju ozonski omotač razgrađuju se pod uticajem zračenja Sunca, na taj način oslobađajući hlor i brom. Ovi gasovi katalitički deluju na hemijske reakcije koje uništavaju ozon.

10/07/2018 09:53

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments