Misterija rupa u siru
Povezane objave
Na švajcarskom istraživačkom institutu “Agroskop”, naučnici su otkrili kako nastaju rupe u nekim vrstama sira.
“Nastanak rupa u nekim sirevima nije nimalo slučajna već je posledica prisustva mikročestica sena u mleku”, rekli su stručnjaci “Agroskopa”.
Naučnici su rekli da je čak moguće i kontrolisati broj rupa u siru, tako što će se dozirati količina mikročestica sena u mleku.
Zbog toga što je muženje krava zamenjeno automatizovnim sistemima i nema više otvorenih kofa, smanjena je opasnost od mikrobiološke kontaminacije, a to dovodi i do eliminacije čestica sena u mleku, što znači – manje rupa u siru.
Švajcarski stručnjaci napominju da će biti sve manje i manje rupa u sirevima, a do toga su došli proučavanjem načina na koji se formiraju rupe u ementaleru i apencelu.
O rupama u siru su mnogi naučnici pisali i mnogi su istraživali ovaj fenomen. Američki naučnik Vilijam Klark je još 1917. godine napisao hipotezu po kojoj su za rupe u siru odgovorne bakterije.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*