Mari Harel – izumiteljka kamambera

28/04/2017 10:03

Mari Harel – izumiteljka kamambera

Na današnji dan, 28. aprila 1761. godine, rođena je Meri Harel, čuvena francuska izumiteljka posebne vrste sira – kamamber.

Prema legendi upravo je Meri zaslužna za nastanak veoma popularnog sira kamamber, nazvanog po Kamember regiji odakle je bio Džek Harel za koga se ona udala 10. maja 1785. godine.

Mari Harel i istorija kamambera

Mari je, sudeći prema nekim istorijskim činjenicama, ali i legendama koje su se prepričavale, recept za ovu posebnu vrstu sira dobila od monaha koji je, bežeći od progona tokom Francuske revolucije došao u malo mesto u Francuskoj u kom je živela Mari.

S obzirom da su mu se dopali sirevi koje je Mari do tada pravila, monah je odlučio da sa njom podeli poseban recept za pravljenje jednog od najukusnijih sireva na svetu.

mari sir gif

Šta je kamamber?

Kamamber je vrsta mekog i kremastog sira napravljenog od kravljeg mleka, koji je prepoznatljiv kako po svojoj teksturi, tako i po ukusu.

Širom sveta postao je poznat nakon Prvog svetskog rata kada su ga jeli svi francuski vojnici. Nije bilo potrebno mnogo da kamamber postane jedan od najtraženijih sireva na svetu.

28/04/2017 10:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Luka Albijanic
6 godine ranije

Srecna 256.godisnjica rodjenja i Hvala na svemu Legendo ! ( Pocivajte u miru , neka je laka zemlja i vecna slava ! ) i sve najjjbolje ! … Zivela … Amin …