Osnovcima nastava o finansijskoj pismenosti

28/02/2017 15:40

Osnovcima nastava o finansijskoj pismenosti

Učenici osnovnih škola, tačnije petog razreda, od naredne školske godine u sklopu nastave u školi imaće i časove o finansijskoj pismenosti.

Pre toga, na probnom PISA testiranju koje je zakazano za 3. april u Srbiji i trajaće do 15. maja, učenici će imati priliku da pokažu koliko su finansijski pismeni, a kako bi na redovnom PISA testiranju što bolje prošli – organizovaće se i finansijsko opismenjavanje.

Kako bi đaci naučili šta su krediti, budžet, kartice, bankroti, kako štedeti i kako pametno trošiti – finansijska pismenost biće uvedena i u naše škole. Već od jeseni učenici petog razreda, na časovima matematike, tehničkog obrazovanja, ali i nekih drugih predmeta, učiće kako pametno da upravljaju novcem.

Novi nastavni planovi za peti razred

Pomoćnica direktora Zavoda za unapređivanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Gordana Mijatović najavljuje da će do kraja meseca biti završeni nastavni planovi i programi za peti razred, prenose Novosti.rs.

Finansijska pismenost neće biti poseban predmet, već će biti deo programa više predmeta. Do kraja školske godine završićemo planove i programe i za šesti, sedmi i osmi razred, pa će se finansijska pismenost provući kroz ceo drugi ciklus osnovnog obrazovanja. Cela logika je da obrazovanje bude okrenuto ishodima, a ne sadržajima.

Glavno PISA testiranje održaće se aprila 2018. godine i u njemu će učestvovati između 5.500 i 6.000 učenika iz Srbije koji će prvi put rešavati test iz finansijske pismenost.

Izvor: Novosti.rs

28/02/2017 15:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Prgavi
5 godine ranije

Kako domaćinstvo ekonomiše,stvar je domaćeg vaspitanja.KO to u kući ne nauči,neće ni u školi.Mediji tu mogu dosta da odrade ali oni u glavnom samo o političarima i starletama i veoma dobro ekonomišu pomoću rialitija,mlate velike novce.U Nemačkoj su mediji često pisali i izveštavali građane o finansiskim ajkulama i upozoravali na sitna slova u ugovorima.Jako je dobro da deca prema uzrastu redovno dobijaju džeparac i veoma rano se stimulišu da promišljeno barataju novcem.