Koliko dugo opstaje korona virus na različitim površinama?

23/03/2020 21:45

Koliko dugo opstaje korona virus na različitim površinama?

Istraživači su analizirali koliko vremena opstaje virus na kartonu, plastici i nerđajućem čeliku. SARS-CoV-2 ostaje od nekoliko sati do nekoliko dana, zavisno od površine. Istraživači pokušavaju otkriti kako utiču spoljašnji faktori na širenje virusa.

Američki naučnici su izložili virus različitim materijalima. Otkrili su da je on ostao aktivan duži period: do 24 sata na kartonu, 2 do tri dana na plastici i nerđajućem čeliku. Otkriveno je takođe da virus ostaje aktivan do tri sata u vazduhu.

Istraživači upozoravaju da testovi urađeni u laboratoriji ne moraju precizno pokazivati koliko virus može opstati na površinama napolju. Ali je ovo način da saznamo više o virusu i pokušamo da sprečimo njegovo širenje.

Treba znati i to da je teško proučiti dinamiku prenosa u sred pandemije.

U bolnicama i na javnim mestima, ljudi se trude maksimalno da se dezinfikuju, ono što otežava izučavanje proučavanja mikroba. Takođe, istraživači su izučavali koliko virus opstaje u vazduhu, ali ne oko zaraženih osoba.

Istraživači sada pokušavaju otkriti kako uslovi sredine, kao što su temperatura i vlažnost, utiču na sposobnost virusa da se održi na različitim materijalima.

Pored toga što žele da saznaju koliko virus opstaje u realnim uslovima, oni pokušavaju saznati da li se širenje može usporiti u toku toplog leta, kao što je slučaj sa gripom.

23/03/2020 21:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments