Na današnji dan rođena Neti Stivens

07/07/2016 15:29

Na današnji dan rođena Neti Stivens

Na današnji dan, 7. jul 1861. godine rođena je američka genetičarka Neti Sitvens, koja je dokazala da je pol organizma određen hromozomima, a ne faktorima iz okoline.

Završila je doktorske studije na Brin Mor koledžu u Pensilvaniji, nakon čega je nastavila sa istraživanjem faktora koji određuje pol.

Izvodila je različite studije koje su bile ključne za dokazivanje teorije da je pol organizma određen njegovim hromozomima, a ne nekim faktorima iz okruženjima, kako se smatralo.

Eksperiment koji joj je pomogao da potvrdi svoju teoriju uključivao je brašnaste crve. Neti je, posmatrajući ih, zaključila da mužjaci proizvode spermu sa X i Y hromozomima, a da ženke proizvode samo reproduktivne ćelije sa X hromozomima.

Ovako je Google obeležio 155 godina od rođenja Neti Stivens

Ovako je Google obeležio 155 godina od rođenja Neti Stivens

Na ovaj način uspela je da dokaže teoriju da je pol direktno određen genetikom organizma.

Međutim, kao i mnoge žene u nauci i drugim sferama, i Neti Stivens je bila žrtva društva i tzv. Matilda efekta – pa nije dobila zasluge za svoj rad, nego su one pripale Edmundu Vilsonu – njenom kolegi istraživaču, koji je do istog zaključka došao tek kada je Stivens već dala rezultate svog istraživanja.

Zasluge za otkriće da hromozomi određuju pol organizma najčešće su pripisivane Tomasu Hantu Morganu koji je u to vreme već bio poznati genetičar, i koji je prvi napisao genetički udžbenik.

07/07/2016 15:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments