Otkrivena drevna vrsta delfina na Ekvadoru

22/12/2017 11:51

Otkrivena drevna vrsta delfina na Ekvadoru

Dobro očuvana lobanja mladog delfina nedavno je otkrivena na Ekvadoru, a naučnici su, nakon istraživanja, shvatili da lobanja pripada novoj vrsti drevnih delfina.

U pitanju je delfin koji je dobio naziv Urkudelphis chawpipacha, a fosil je pronašen blizu Montanjita, u Santa Eleni. Veruje se da je ova lobanja stara između 24 i 26 miliona godina. Sam fosil je jedan od retkih koji su pronađeni u tropskim predelima i prva ovakva vrsta ikada pronađena na Ekvadoru. Istraživanje fosila pokazalo je da lobanja pripada mladučentu ne samo nove vrste delfina, već novog roda, a naučnici veruju da je ovo zapravo bila preteča današnjih rečnih delfina.

Foto: Boessenecker et al

Ovaj delfin živeo je u oligocenskoj eri, koja je trajala između 33,9 i 22 miliona godina, a tokom ovog perioda, klima na Zemlji se hladila, što je omogućilo pojavu novih vrsta flore i faune. Zapravo, mnoge životinje koje danas postoje, nastale su upravo u ovo vreme, poput konja, kamila, orlova i jastreba. U okeanu, stvorenja koja nisu mogla da izdrže nisku temperaturu su počela da se sele severno i južno, u toplije krajeve, pa naučnici smatraju da je otuda i nastala ova vrsta delfina.

22/12/2017 11:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments