Šarmantni Sorano – Italija

28/01/2021 16:28

Šarmantni Sorano – Italija

Grad kao iz bajke, na putu kroz bajkovitu Toskanu, domovinu najboljih vina na svetu. Ovde se prepliću srednjevekovni romantizam i davna istorija pre naše ere, sve negovano i očuvano u vedrini duha Italije i njenog naroda. Mali grad, gde se svi znaju, cveta u izobilju vinograda, maslinjaka, pšeničnih polja i stočarstva, zaista oslikava Italiju u malom.

Sorano je mali gradić u Italiji u okrugu Groseto, u bajkovito lepoj regiji Toskana. Grad se prvi put spominje u III veku pre nove ere, kada je bio etruščanski grad pod uticajem u blizini naseljenog grada Sovane. Sorano ima svega nešto manje od 800 stranovnika.

Sorano je kao grad procvetao u najprosperitetnijem razdoblju etruščanskog doba. Grad je utemeljen na tvrđavi koja je smeštena na litici koju je kroz vekove oblikovala priroda, a koja je posle oplemenjena maštovitom renesansnom arhitekturom. 

Grad je okružen imponzantnim zidinama zbog kojih je bio jedan od najsigurnijih odbrambenih slojeva tadašnje grofovije Pitigliano. Sorano je pripadao plemićkoj porodici Aldobrandeschi, koja je dopustila da se Sorano razvija kao odbrambeno selo, utvrđujući ga bastionima. I danas jedan od njih štiti najstariji zaselak.

Aldobrandeschi su bili najmoćnija plemićka porodica južne Toskane više od četiri veka, nestajući 1312. godine kada je poslednji vladar i glava porodice umro bez muških naslednika, a njegova jedina kći Adelaida udala se za Romana di Gentile Orsinija.

Po celom gradu smenjuju se vinogradi i mediteransko grmlje, sa maslinjacima, beskrajnim poljima pšenice i pašnjacima punim ovaca.. Čitava teritorija je bogata riznica srednjevekovnih utvrđenja i zamkova poput Castello di Montorio, Rocca di Castell Ottieri i Castello di Montebuono.

Nezaboravno jedinstven po svojoj važnosti je i arheološki park Citta del Tufo, dom većine istorijskog , arheološkog i kulturološkog blaga ovog područija. Osim Crkve San Sebastjana ovde se možete diviti nekropolama drevnih Etrurščana.

28/01/2021 16:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments