Oni su stvarni!

04/04/2018 09:26

Oni su stvarni!

Obožavali smo spanać zbog Popaja, maštali smo da nam je dadilja Meri Popins, a kasnije smo zavidele i Snežani na princu.

Junaci naših omiljenih crtaća, nastali su po uzoru na stvarne likove.

Snežana (Snežana i 7 patuljaka)

Stvarna Snežana bila je dama iz visokog društva, Margaret Von Valdek, koja je živela u 16. veku u Bavarskoj. Legenda kaže, da je Margaret pronašla princa ali ne i srećan kraj. Naime, posed bogate dame obuhvatao je i rudnik u kom su radila deca. Uslovi za rad bili su teški i svaka nespretnost strogo se kažnjavala, pa i uvredama – deca patuljci. Kako bi izbegla linčovanje, Margaret je poslata u Španiju, gde je upoznala svog princa. Ali njena sreća trajala je kratko, ubrzo je otrovana, navodno od strane porodice svog izabranika.

Popaj

Najpoznatijeg mornara Popaja, stvorio je Elzi Segar za komični strip koji se prvi put pojavio 1929. godine. Mišićavi Popaj zasnovan je na liku Segarovog prijatelja, Frenka Figela koji je bio poznat po luli od kukuruza i povezu na oku. Bio je mrgud i svađalica, a deca su ga obožavala. Kićo i Popajeva draga Oliva, takođe su inspirisani stvarnim likovima.

Beti Bup

Slatka, mala Beti!

Nakon što je otkrila sličnost sa zavodljivom Beti, glumica Helen Kejn bila je van sebe od besa i tužila je karikaturistu. Sudija je na kraju odbacio optužbu, usled nedostatka dokaza. Kejnova je bila poznata po tome da u toku nastupa na Brodveju ubaci po koji uzvik  “boop-boop-a-doop”.

Kristofer Robin (Vini Pu)

Divna priča autora Aleksandera A. Milna, Vini Pu, takođe je inspirisana stvarnim likovima. Verni pratilac Pua, Tigra i ostale družine je mali dečak po imenu Kristofer Robin. Autor je njegov lik zasnovao prema liku svog sina, a pozajmio je čak i ime. Animirane životinjice u crtanom filmu inspirisane su likovima plišanih igračkica, koje su ispunjavale sobu mladog Kristofera.

Mis Pigi (Mapetovci)

Poznata džez izvođačica Pegi Li bila je inspiracija za lik dive, Mis Pigi. Namera kreatorke Boni Erikson, bio je omaž Pegi Li, koja je bila poznata kao jaka i nezavisna umetnica. Prvobitno ime Mis Pigi bilo je Mis Pigi Li, ali je odlučeno da se izostavi “Li”, kako ne bi zvučalo uvredljivo. Poznatu divu Mis Pigi krase glamur i elegancija – što je i bila originalna zamisao Eriksonove.

Meri Popins

Dadilja iz mašte je zaista postojala! Autorka Pamela Travers stvorila je Meri Popins prema liku svoje najdraže tetke – poznate po nesebičnosti i velikoj ljubavi koju je imala za svako dete.

04/04/2018 09:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments