Mačke produžavaju život

16/03/2021 14:23

Mačke produžavaju život

Veza između čoveka i mačke postoji i to je “lekovita” veza, pokazala su istraživanja. Tako da verovanje, da su mačke sebične, samožive i samo zahtevaju maženje i pažnju, nije tačno. Osobe kojima su mačke kućni ljubimci, ređe doživljavaju moždani udar, jer igranje i razmena nežnosti sa njima smiruje organizma, a dokazano je i da su deca, koja od detinjstva rastu uz njih, manje podložna astmi. Istraživanja su pokazala i da su ljubitelji mačaka slobodoumniji, nekonvencionalni, filozofski nastrojeni, znatiželjni, kreativni i umetnički nadareni.

Mekane, ritmične vibracije, koje ispuštaju mace dok predu, smanjuju bol i ubrzavaju ozdravljenje. A svojom “blesavošću” često zasmeju vlasnike, te tako utiču na smanjenje stresa kod čoveka. Naučnici još tvrde i da mačje predenje utiče na zarastanje rana. Iako nije otkriveno, kako proizvode taj zvuk, on svakako utiče na ljudski mozak, te ima blagotvorno dejstvo na ljudsku sposobnost regeneracije.

Mačka prede na frekvenciji od 25 do 150 herca. Ovi talasi su savršeni i za ljude. Oni se nalaze u “terapeutskom” opsegu, sa medicinske tačke gledišta, raspona od 25-150 herca. Ovoj činjenici je posvećeno više studija.

Istraživanja pokazuju da vlasnici mačaka u proseku imaju manje simptoma stresa. Na drugom mestu su vlasnici pasa. Najviše podložni stresu su ljudi bez kućnih ljubimaca. Stručnjaci još kažu i da mačke mogu smanjiti nastajanje srčanih napada za 40 odsto. Naučnici sa Univerziteta u Minesoti su utvrdili da je prisustvo mačke u kući korisno za ljudsko srce. U svojoj studiji su otkrili da je najlogičnije objašnjenje to što su mačke u stanju značajno umanjiti stres, nervozu i zabrinutost, i samim tim, smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Zašto imati mačku za kućnog ljubimca?

Ovi čarobni krzneni stvorovi mogu biti savršeni ljubimici za svakoga, za one koji puno rade, te nemaju vremena brinuti se mnogo, sve do porodica sa decom. Međunarodni dan mačaka obeležava se 8. avgusta, a počeo je da se obeležava 1990. godine kada je Kolen Paige, veliki zagovornik dobrobiti životinja, želeo da skrene pažnju na nebrigu o mačkama i sve učestalije eutanazije u to vreme. Kasnije, 2002. godine, a na inicijativu Međunarodnog fonda za dobrobit životinja i zvanično je prihvaćen Dan mačaka. Međutim, Dan mačaka u Rusiji se obeležava 1. marta. Mačke su od davnina bile smatrane božanskim životinjama, a posebno su bile cenjene u drevnom Egiptu, u kojem je kazna za njihovo ubistvo bila smrt.

1. Prepoznaju kada je vlasnik tužan i teše ga

Mačka pomoću svog sedmog čula može osetiti kada je njen vlasnik tužan, depresivan ili kada ga je strah. Tada će pojačati svoje komunikacijske signale: snažnije će se maziti o njega ili da će glasno mjaukati. Ta mačja reakcija deluje utešno na vlasnika, jer on zna da je neko primetio da se ne oseća dobro.

2. Neće vam zameriti ako nemate vremena za igru

Dok su psi izrazito društvena bića i uvek im je potrebna ljudska pažnja, mačke se u tom smislu prilagođavaju čoveku. Ako vlasnik ima veću potrebu za interakcijom s mačkom, ona će to prepoznati pa će i sama pokazivati da se želi više maziti, ali ako čoveku nije potrebna tolika interakcija, ona ga neće gnjaviti.

3. Uče dete vrednostima saosećanja

Većini pasa u naravi je da vole kad ih neko “gnjavi” i lovi, a podnose i umerenu grubost. Mačke to ne vole. Ako se prema mački odnosite grubo, ona će pobeći i zaustaviti interakciju s čovekom. Na taj način dete uči razliku između grubosti i nežnosti.

4. Lako nauče pravilno obavljati nuždu

Jedna od velikih prednosti suživota s mačkom jeste ta da je ne treba šetati kako bi obavila nuždu. Stavite joj posudu s posipom i ona će vrlo brzo naučiti gde joj je wc.

5. Čiste su ljubimice

Mačke su savršene ljubimice za “čistunce”. Izrazito vole čistoću te se peru od glave do šapa i do nekoliko puta na dan.

6. Grejači tela

Mačke vole da spavaju sa svojim vlasnikom i tako se međusobno grejati. A u hladnim danima ne postoji bolji grejač od sklupčane mačke u krilu.

 

pročitajte još i u kom gradu su gospodari:

U kojem gradiću caruju mačke?

 

 

 

 

16/03/2021 14:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments