Kako se dogodilo prvo ubistvo u istoriji?

20/06/2023 15:30

Kako se dogodilo prvo ubistvo u istoriji?

Pitanje koje intrigira: kada se zapravo dogodilo prvo ubistvo u istoriji čovečanstva?

Istoričari i naučnici sproveli su istraživanje i otkrili zanimljive podatke.

Naime, otkriveni su ostaci koji ukazuju da je osoba preminula od zadobijenih udaraca u glavu. Pronađeni ostaci stari su 430 hiljada godina, a naučnici su pokušali da utvrde šta je dovelo do smrti individue.

Da li je ovo prvi slučaj ubistva ikada zabeležen?

Pećina na severu Španije skrivala je ostatke lobanje stare 430 hiljada godina. Nakon otkrića, arheolozi su pretpostavili da je reč o osobi koja je stradala od udarca tupim predmetom u glavu. Ukoliko je ova pretpostavka tačna, onda je reč o najstarijem poznatom ubistvu u istoriji.

Međunarodni tim istraživača radio je na rekonstrukciji događaja. Prvi korak obuhvatao je i rekonstrukciju lobanje, koja se raspala u 52 komada.

Lobanja je otkrivena u pećini, gde je hiljadama godina bila zakopana u jami planine Atapuerka ispod gline. Jama je poznata po nazivu Sima de los Huesos ili, u prevodu, “jama kostiju”. Otkrivena je 1984. godine, a u njoj su pronađeni ostaci koji datiraju iz srednjeg ledenog doba. Otkriveni ostaci pripadali su ranim neandertalcima.

Jedini put do jame vodi kroz vertikalni kanal dubine od oko 12 metara, a naučnici nisu sigurni kako su tela dospela tamo, iako se veruje da su namerno bačena u jamu.

Utvrđeno je da je osoba umrla mlada, a da se na lobanji iznad levog oka nalaze dve karakteristične rupe.

Prva pretpostavka bila je da su u pitanju udarci tupim predmetom i nakon sprovedene moderne forenzičke analize, naučnici su došli do zanimljivih podataka. Materijal je skeniran i rekonstruisan je 3D model. Nakon toga, bilo je lakše odrediti ugao pod kojim je došlo do preloma i određivanje putanje udarca.

Istraživači su takođe analizirali kosti ne bi li otkrili znake lečenja. Međutim, podaci koje su otkrili pokazuju da je osoba preminula od posledica ranjavanja. Naime, slučajne povrede se obično nalaze na bočnoj strani glave, navode stručnjaci, dok su namerni udarci najčešće usmereni ka licu.

Veruje se da bi napadač mogao biti desnoruk, jer su ranija istraživanja pokazala da je većina pronađenih hominina u “jami kostiju” bila desnoruka.

Nakon skeniranja lobanje, utvrđeno je da su povrede nastale iz različitih uglova, a višestruka ranjavanja govore o nameri da se ubije, tvrde stručnjaci.

Slučaj “lobanja” predstavlja najraniji slučaj ubistva koji je zabeležen. To znači da je agresivnost bila deo i drevnog ljudskog ponašanja.

FOTO: www.ponteenmarcha.clubwww.culturacientifica.com

20/06/2023 15:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments