Koja su to najsmrtonosnija mesta na Zemlji?

17/05/2023 13:48

Koja su to najsmrtonosnija mesta na Zemlji?

Planeta Zemlja krije mnoge opasnosti koje vrebaju iz prirode. Vremenske nepogode, mogu biti izuzetno opasne, ali koje su najsmrtonosnije? Koja su to mesta na našoj planeti najopasnija po ljudski život?

Na koji način elementi bez kojih ne možemo da zamislimo život -voda, vatra, zemlja i vazduh, u isto vreme predstavljaju i najveću opasnost?

Voda

Najopasniji moreuz je Saltstraumen u Norveškoj, stekao je ovu reputaciju zbog jake struje i kao takav predstavlja jedan od najmoćnijih svetskih vrtloga.

Zatim, jedno od opasnijih mesta za posetiti jesu “prolazna ostrva” na Maldivima. U pitanju su ostrva koja su podložna porastu nivoa mora. S promenom klime, povećava se i rizik od porasta vode, pogotovo u vreme cunamija i velikih oluja.

U Tihom okeanu dogodi se oko 71 procenat cunamija, a najopasniji cunami dogodio se 2004. godine. Oluja je tada pogodila obalu Sumatre u Indoneziji, a Indijski okean odneo je oko 280 hiljada života.

Poplava reke Jangcengjang u Kini, 1931. godine, odnela je milione ljudskih života.

Vazduh

Jezera koja se nalaze na području vuklanskih aktivnosti, nazivaju se “jezera ubice”. U pitanju su jezera Nious u Kamerunu i Kivu na granici Demokratske Republike Kongo u Ruande. Na područjima u kojima iz dna jezera izbija ugljen-dioksid, u toku erupcije vulkana, dolazi do eksplozije s dna jezera i do formiranja oblaka. Najveća eksplozija dogodila se 1980. godine, koja je odnela oko 1.700 ljudski života i oko 3.5oo životinja.

Pored gasova, tu su i vetrovi koji takođe mogu biti smrtonosni. Naime, najvetrovitije mesto na svetu je Rt Denison na Antarktiku, gde sezonske oluje izazivaju vetrove koji uništavaju naseljena područja. Najjače oluje stvaraju se oko toplih okeana, kada vetrovi jačaju promenom pritiska. U pitanju je pojava koja se naziva Koriolisov efekat, a usled njega nastaju uragani, tajfuni i cikloni. Ostrvo Haiti je najugroženije na Karibima, kada su ovi vetrovi u pitanju.

Zemlja

Tektonska aktivnost utiče na sigurnost određenog područja. Pokretne ploče od kojih se sastoji Zemljina kora, u toku pomeranja mogu stvoriti potencijalnu energiju. U pitanju je enrgija koja nastaje između ploča, a zatim prolazi kroz pukotine i stvara seizmički talas, koji trese zemljinu površinu. Najugroženije mesto, ovom pojavom, na svetu jesu Filipini. Najveći i najsmrtonosniji zemljotres ikad, pogodio je Kinu i odneo preko 800 hiljada života, 1556. godine.

Gradovi u kojima su zemljotresi česta pojava su Los Anđeles i Tokio.

Vatra

Do vulkanskih aktivnosti dolazi tektonskim pomeranjem. Od posledica vulkanskih erupcija stradalo je više od 200 hiljada ljudi u poslednjih 400 godina.

Afarska depresija u Etiopiji ima najveću vulkansku aktivnost na svetu. Prosečna, izmerena temperatura na ovom odručju iznosi oko 34.4 stepeni Celzijusovih. Stručnjaci navode da je Indonezija na samom vehu mesta u kojima postoji veliki rizik od vulkanskih aktivnosti.

Erupcija vulkana Tambora, na ostrvu Sumbava ubila je 70.000 ljudi, 1815. godine. Izazvala je i klimatske nepravilnosti, 1816. godine, koja je dovela do gladi i pojave raznih bolesti. Ova godina poznata je i kao “godina bez leta”.

17/05/2023 13:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments