Kako glasi formula savršene pice?

09/11/2018 17:43

Kako glasi formula savršene pice?

Pravu italijansku picu možete probati u Rimu ili je napraviti sami.

Ukoliko se odlučite na ovaj poduhvat, treba da znate termodinamičku jednačinu, kako biste ispekli pravu italijansku picu u električnom šporetu.

Jednačina za savršenu italijansku picu

“Fizika nastanka dobre pice” naziv je istraživanja u kom su učestvovali fizičari Andrej Varlamov sa Instituta za superprovodnike, okside i druge inovativne materijale i uređaje u Rimu i Andreas Glac sa Univerziteta Severni Ilinojs- i jedan prehrambeni antropolog Serđio Graso, autor i producent koji živi u Rimu.

Tajna nastanka savršene pice krije se u fizici pećnice.

Naime, ukoliko se vatra nalazi u jednom uglu, toplota će se širiti ravnomerno kroz zakrivljene zidove i pod rerne. Na taj način će se pica ravnomerno ispeći sa svih strana. Kada su uslovi idealni, pica margarita može dostići savršenstvo u roku od dva minuta na 330 stepeni celzijusa.

Kako većina nema pećnicu od opeke, stručnjaci su opisali detaljnu simulaciju sa električnim šporetom.

Kada pečete picu u električnoj rerni na metalnom ležištu, usled jače toplotne provodljivosti metala u odnosu na opeku, dno pice će upiti toplotu mnogo brže od ostatka. To znači da pečenje na temperaturi od 330 stepeni, dva minuta, nije preporučljivo jer bi se pica ugljenisala.

Međutim, ukoliko se primeni druga termodinamička jednačina, pica ispečena u električnom šporetu može ispuniti slične uslove poput one ispečene u peći od opeke.

Savršena temperatura je 230 stepeni celzijusa, a odgovarajuće vreme bi bilo 170 sekundi.

Izvor: nationalgeographic.rs

09/11/2018 17:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments