Karmen Miranda – slavna brazilska pevačica

09/02/2017 10:40

Karmen Miranda – slavna brazilska pevačica

Na današnji dan, 9. februara 1909. godine, rođena je Maria do Carmo Miranda da Cunha, poznatija kao Karmen Miranda – slavna brazilska pevačica.

Iako je rođena u Portugalu, odrasla je i veći deo života provela u Rio de Žaneiru u Brazilu gde su se njeni roditelji preselili.

Njena slava i karijera pevačice desili su se gotovo preko noći. Kada je napustila školu počela je da radi u prodavnici gde je često pevala, što je privuklo pažnju producenta sa lokalne radio stanice. Ubrzo je postala poznata na klupskoj sceni Rija, a za nju su širom Brazila čuli nakon što je potpisala ugovor sa RCA 1928. godine.

Karmen Miranda

Brodvejski agent Li Šubert primetio je Mirandin nastup – što je bilo dovoljno da je povede u Ameriku gde je dobila priliku da učestvuje u šou “The Streets of Paris”, da bi ubzo dobila priliku da debituje i u Holivudu.

karmen miranda plakat

Prva značajna uloga Karmen Mirande bila je u mjuziklu “Down Argentine Way”, a nakon nje uloge su se nizale, a ona je postala simbol holivudske percepcije latino-američke kulture. Ostala je prepoznatljiva po svojim kostimima, ali pre svega po šeširima koje je nosila, a koji su bili sastavljeni od tropskog voća – što je postalo njen zaštitni znak.

Njena karijera počela je da jenjava nakon Drugog svetskog rata, kada mjuzikli nisu više bili toliko popularni. Vratila se u Brazil i nastavila da nastupa.

Google je obeležio dan rođenja Karmen Mirande

Google je obeležio dan rođenja Karmen Mirande

Svoju poslednju ulogu imala je u TV šou “The Jimmy Durante Show” 4. avgusta 1955. godine, kada je zbog veoma zahtevne tačke doživela srčani udar. Sledećeg dana je preminula u svom stanu na Beverli Hilsu. Imala je samo 46 godina.

09/02/2017 10:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments