11 stvari koje niste znali o koži

27/10/2017 10:30

11 stvari koje niste znali o koži

Na naš najveći organ često ne obraćamo dovoljno pažnje, a pored toga što ima moć regeneracije, koža je jedinstvena kod svake osobe. U nastavku otkrijte neke činjenice koje sigurno niste znali o koži.

Osnovni podaci o koži

Koža je naš najveći organ, a jetra je druga po redu. Koža prosečne odrasle osobe teška je 4,1 kilogram i duga je oko 21 metar. Tokom toplog vremena, dnevno izluči oko tri litre znoja.

Akne kod beba

Pored toga što akne “napadaju” tinejdžere, njih mogu da imaju i bebe. Razlog se krije u disbalansu majčinih hormona, koje su još uvek u bebinom krvotoku. A kada smo već kod akni- 85% populacije imaće akne i bubuljice barem jednom u životu.

Ožiljci

Ožiljci su oštećenja drugog sloja kože, koji se zove dermis. Kolagen iz ožiljka je posve drugačiji od kolagena normalne kože, pa se ona, prlikom povreda, regeneriše bez kolagena. Na tkivu ožiljka ne rastu dlake.

Način na koji spavate utiče na kožu

Ukoliko spavate s licem zarivenim u jastuk, dobićete bore.

Bebina koža

Koža novorođenih beba prekrivena je voštanom supstancom koja se zove verniks. On štiti kožu fetusa, dok je u materici, a skida se prvim kupanjem.  Takođe, kada se rodimo, koža nam je zapravo purpurne ili crvene boje, a stopala i šake su modroplave.

Otisci prstiju

Jedinstvene šare na jagodicama prstiju pojavljuju se u 3. mesecu kod razvića fetusa i od tada se ne menjaju.

Tamna koža

Svi naši preci imali su tamnu boju kože, a bela put nastala je pre oko 50 000 godina, tokom migracija prvih ljudi u druge delove sveta. Tako u hladnijim prostorima, koža je postajala bleda, usled manje prozvodnje melanina.

Masnoća kože i dlake

Na delovima tela gde se luči više masnoća, dlake su tanje ili ih uopšte nema. Zato ni muškarci nemaju dlake na čelu i nosu.

Debljina kože

Nisu svi delovi našeg tela prekriveni istom debljinom kože. Dok tabani i šake imaju najdeblji sloj od 1,5 milimetara, na kapcima je ona najtanja– 0,05 milimetara.

Slojevi kože

Koža se sastoji od tri sloja: epidermisa (sloj koji vidimo), dermisa (potkožica) i hipoderma (unutrašnji sloj). Poslednji sloj sastoji se od masnih ćelija i kolagena, dok je dermis zaslužan za 90% debljine kože. Epidermis je zaštitna barijera između unutrašnjih organa i spoljne sredine.

Uloga kože

Pored zaštitnog faktora, koža održava i temperaturu tela. Uzled budi rečeno, u jednom minutu, izgubimo između 30 i 40 000 ćelija kože.

27/10/2017 10:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments