Kako izgleda život na najnaseljenijem ostrvu?

02/05/2023 11:28

Kako izgleda život na najnaseljenijem ostrvu?

Ovo ostrvce nalazi se na samo dva sata vožnje od poznate Kartahene u Kolumbiji. 

U pitanju je ostrvo veličine dva fudbalska terena, Santa Kruz del Isolte.

Gusto naseljeno ostrvce

Na ostrvu Santa Kruz del Isolte ne postoje putevi, a komšije jedni drugima, zaista “dišu za vratom”. Ovo ostrvce jedva je vidljivo na mapi zbog teritorije veličine dva hektara. Pre nekoliko decenija, bilo je praktično pusto, dok danas predstavlja najnaseljenije malo ostrvo na svetu.

Nekada je ostrvo bilo idealno sklonište od oluja za ribare koji su tu lovili ribu. Neki ribari su u jednom trenutku odlučili da to sklonište pretvore u dom. Ubrzo je populacija stanovnika na Santa Kruzu počela da raste i postaje ono što je danas – najnaseljenije ostrvo.

Ostrvo predstavlja pravu turističku atrakciju, jer privlači veliki broj turista širom sveta. Mnogi su radoznali da otkriju kako funkcioniše život 1.200 ljudi na dva hektara zemlje, bez osnovnih uslova, kao što su kanalizacioni sistem, vodovod, postojanje državnih institucija – bolnice i policije.

Životni uslovi na ostrvu

Na ostrvu živi 45 porodica, a ograničen im je pristup vodi, struji ali i hrani.

Santa Kruz del Isolte okruženo je koralima, što je i razlog nastanjivanja ribara na ovom području. Kuće su napravljene od morskih i zemljanih materijala, kao što su stabla, pesak, školjke i kokosove ljuske.

Osnovna hrana na ostrvu su morski plodovi, sve ostale namirnice i kućne potrepštine dovoze se brodom. Uslovi života na ostrvu su teški iako je broj populacije u porastu. Kako bi prikupili vodu za piće i kupanje, lokalci koriste bačve za kišu.

Mladi, ukoliko žele da nastave školovanje, moraju da napuste ostrvo, iako se mnogi odlučuju da ostanu sa porodicom i bave se ribolovom.

02/05/2023 11:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments