Rat zbog belog luka

20/04/2021 15:18

Rat zbog belog luka

Beli luk (Allium sativum) je od davnina poznat kao vrlo moćan prirodni lek. Uzgoj belog luka započet je pre nekih 4.000 godina, čineći ga jednom od najstarijih i prvih biljaka koje su ljudi gajili. Kao sredstvo za aromatizaciju hrane, upotreba belog luka datira još od 7.000 pne. Arheološki nalazi otkrivaju da je bio prilično u upotrebi tokom neolita.

Zapisi kažu i su stari Egipćani, u vreme građenja piramida svojim robovima davali beli luk kako bi ih održali u dobroj kondiciji. Za vreme Tutankamonove vladavine, za 15 kilograma belog luka mogao se kupiti zdrav rob.

Belim lukom je Hipokrat lečio rak grlića materice. Grčki vojnici, pa čak i olimpijski sportisti dobijali određene količine belog luka pre bitke, odnosno meča, kako bi njihovi uspesi bili bolji. Neveste u drevnoj Grčkoj nisu nosile cvetne bukete, već su se oni sastojali od glavica belog luka i drugog bilja.

pročitajte još i Zašto je dobro jesti beli luk?

Na Tibetu ovo povrće je u gotovo svim receptima, od kojih su neki stari više od 2.000 godina. A prema nekim budističkim tradicijama, smatra se da je beli luk stimulans agresivnog ponašanja i seksualnih želja, pa je stoga jesti beli luk zabranjeno. Nauka beleži i da postoje ljudi koji se plaše belog luka. Ovo je u osnovi fobija koja se zove Alliumphobia.

U srednjoevropskom folkloru beli luk je nekada bio moćno sredstvo za odbijanje vampira, vukodlaka i demona. U tu svrhu belim lukom su se mazale ključaonice i dimnjaci, ali su se kačili i venci od belog luka na prozore ili pravile ogrlice. Beli luk potiče iz Centralne Azije, međutim, njegovo ime je izvedeno iz dve anglosaksonske reči.

Te dve reči su Gar i Lac. Gar znači koplje, a Lac biljka. Chicagaoua je indijanska reč za varijantu divljeg belog luka. Od ove reči je i nastalo ime Čikago! U SAD postoji Nacionalni dan belog luka i proslavlja se 19. aprila svake godine. Kalifornija je najveći proizvođač belog luka u Americi, čineći 90 odsto ukupne USA proizvodnje belog luka. Međutim, globalno gledajući Kina je ubedljivo dominantna na tom tržištu, u njoj je oko 2/3 svetske proizvodnje.

možda vas zanima koji su to 7 razloga zašto treba da jedete beli luk svaki dan!

Pijavice jako vole beli luk. Tako da će oni koji mirišu na njega pijavice privući za samo 14,9 sekundi, dok oni koji nemaju taj miris za 44,9 sekundi! Beli luk je u Veliku Britaniju donet sa Mediterana 1548. godine, a 1564. godine Lonicerus, nemački profesor i lekar, preporučio je upotrebu kod niza kožnih bolesti.

Sam Luj Paster, poznati mikrobiolog, je 1858. godine prvi uočio da je beli luk ubio bakterije te ga preporučio kao efikasan lek protiv njih. Antiseptična svojstva belog luka potvrđena su u suzbijanju kolere 1913. godine, trbušnog tifusa i difterije 1918. godine, a francuski fitoterapeut Lekrek je beli luk uspešno koristio kao preventivni lek tokom velike pandemije gripa, tzv. Španska groznica, 1918. godine nakon Prvog svetskog rata.

Beli luk se takođe koristio u lečenju nemačkih vojnika tokom Prvog svetskog rata. Iako je penicilin već bio u upotrebi do Drugog svetskog rata, ruska Crvena armija je nastavila da koristi beli luk, te otuda i potiče naziv ruski penicilin ili prirodni antibiotik.

Još 1944. godine masna, bezbojna, nestabilna supstanca nazvana alicin izolovana je iz belog luka, a kasnije je ustanovljeno da ima jaku baktericidnu moć. Tokom epidemije gripa u Americi tokom 1917. i 1918. godine ljudi su nosili ogrlice od belog luka kada su izlazili u javnost.

Ekonomska borba dva tržišta

Kao i sve što donosi profit donosi i probleme, kako one diplomatske između država tako i među samim proizvođačima. Prema pisanju medija, Kinezi zahvaljujući tržištu u USA godišnje zarađuju oko 128 miliona funti, iako su pre dve decenije na tom poslu obezbeđivali oko 8 miliona. Sa uvozom, opala je tamošnja domaća proizvodnja na 88 miliona funti, u Kaliforniji 2005. godine, sa 122 miliona funti koliko je bila vrednost 2001. godine.

Kineski beli luk je za razliku od kalifornijskog bio upola jeftiniji, a kutiju belog luka od 30 kilograma, isporučenu iz Kine, mogla se pazariti za samo 18 dolara, dok beli luk gajen u USA koštao 30 dolara. Ozbiljan se rat zbog belog luka vodi u Americi. Američki proizvođači su, pre koju godinu, čak tražili od svoje vlade da nametnu carinu od 376 posto na kineski beli luk. S druge strane, Kinezi su u Ameriku izvozili ono što nisu mogli da prodaju na svom tržištu – očišćen i uglavnom pun hemikalija. Po kineskim zakonima zbog takvog belog luka mogle se završiti i u zatvoru.

pročitajte još i Zašto jesti mladi luk svaki dan?

Uprkos visokim cariskim nametima, Kinezi su svoju robu na američko tržište ubacili preko trećih zemalja kao što su Vijetnam i Japan, a bilo je i slučajeva u kojima su falsifikovani papiri u delu koji se odnosi na poreklo robe. Ono što je posledica rata Amerike i Kine, a zbog belog luka, je da danas u USA ima svega nekolicina proizvođača, dok ih je pre deceniju bilo tri puta više. Ekonomskoj borbi u kojoj Kinezi pobeđuju, doprineli su i sami ratari iz Kalifornije, koji su, kako ne bi izgubili svoje klijente i sami počeli da uvoze beli luk iz Argentine i Meksika, jer domaći usev nije mogao da zadovolji potrebe američkog tržišta tokom cele godine.

 

20/04/2021 15:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments