Sve nam boje dobro stoje!

12/04/2021 16:11

Sve nam boje dobro stoje!

Svet je ispunjen bojama! Značenje boja može se koristiti za prenos mnogih informacija, u zavisnosti od konteksta u kojem ih koristimo. Te u skladu sa tim naše omiljene boje govore mnogo o nama, smatraju psiholozi. Da li određene boje povezujete sa raspoloženjima ili stvarima? To je ono što je poznato kao značenje boje.

Značenje boje varira između kultura. Ali, omiljena boja može mnogo da kaže i o tome kako se osećamo. Velike kompanije su tome posvetile veliku pažnju, zbog čega su marketinške poruke šarene. Na primer, vaša omiljena boja može dovesti do toga da kupite stvari te boje, a to se i očekuje.

Psihologija boja se koristi u marketingu već decenijama. Trgovci će razmotriti sa čime su boje povezane u određenoj kulturi. Na primer, zelena boja je obično povezana sa prirodnim, čistim proizvodima. Slično tome, plava boja je obično povezana sa vodom i čistoćom. Ali, crna boja je povezana sa tamom, svedenošću ili tugom.

Boja karmina

Slično je i sa odabirom karmina, tačnije nijanse, te, kažu stručnjaci, da omiljena boja ruža otkriva mnogo toga o ličnosti nego što mislimo.

Jarke nijanse (crvena, pink) – ovo su smele boje i otkriva osobu koja je svesna sebe i puna samopouzdanja. Ove osobe su strastvene i uživaju u trenutku. Ali, iza ove boje se krije i osoba koja želi svetu da pokaže da je neustrašiva, vešto krijući nežnu stranu ličnosti.

Nežne nijanse (roze, ljubičasta) – ovu boju nose osobe koje su umiljate, nežne, vrlo osetljive. Ali, krasi i pažljive i strpljive žene.

pročitajte još i : Moć podsvesti: 4 boje koje nas čine produktivnijim

Nude – diskretna boja na usnama ukazuje na dobru osobu, ljubaznu i velikodušnu. Ovu boju preferiraju osobe koje su jako vezane za svoju porodicu i prijatelje.

Boja usana – boja mesa, suptilne bordo nijanse su simbol skromnosti, ali i prefinjenosti. Ovo je boja osoba koje su timski igrači i ne vole da su u centru pažnje.

Nijanse braon ili tamna boja vina – karmini u tamnijim bojama ukazuju da je osoba originalna, zavodljiva i tajanstvena. Ovo je boja strpljivih i doslednih žena.

Test: Šta nam omiljena boja poručuje?

Prema mnogim psihološkim testovima, prve tri boje koje najviše volimo otkrivaju kakvi smo, kako delujemo na druge i kakvi želimo da budemo. U nastavku je lista boja i objašnjenja, te možete uraditi test i možda saznati o sebi i vama bliskim prijateljima nešto novo. Od ponuđenih boja odabrati tri – prva označava kakva smo osoba, druga – kakav utisak ostavljamo i treća – otkriva kakvi bi želeli da budemo.

Bela boja – sterilnost, hladnoća, ali i čistota, vrlina, čednost, lojalnost, mudrost, pravda, radost. Ova boja se povezuje sa napretkom, a označava i samouverenost i istrajnost u ostvarivanju cilja.

Siva boja – simbolizuje neutralnost, ravnodušnost, nestalnost, neodlučnost, bezosećajnost, lenjost, nepristupačnost.

Crna boja – ovo je boja moći, tajanstvenosti i magije. U zapadnim kulturama tumači se i kao boja nihilizma, protesta i otmenosti.

Žuta boja – boja svetlosti, bliskosti, jasnoće, ekstrovertnosti, optimizma, hiperaktivnosti, povezanosti, veselja, snage, prijateljstvo. Simbol je altruizma i sloga, ali i oholosti i ljubomore.

možda vas zanima i Zašto žene vide boje drugačije od muškaraca?

Narandžasta boja – predstavlja ravnotežu duha i tela, želja i mogućnosti, a vezuje se za radost, gordost, ambicioznost i pohotnost.

Crvena boja – strast, volja, moć, sila, snaga, radost, ali i boja osvete, osećaja, opasnosti, sreće u ljubavi, pobede i uspeha.

Zelena boja – asocira na prirodu, odmor, nadu, snagu, besmrtnost. Boja stabilnosti, sreće, ravnoteže i napredka.

Plava boja – simbolizuje pravdu, vrednost, lojalnost, radost, plemenitost, istinu, pamet, vernost, uspeh i usamljenost. Ovo je boja koja smiruje i nudi beg od stvarnosti.

Ljubičasta boja – boja unutrašnjeg konflikta onoga ko je nosi: pokajanje zbog učinjenog. Preciznije borba između dobrog i lošeg ili sukob sa spoljnim svetom. Boja mističnosti, tajni, i napetosti.

Braon boja – označava poniznost, prizemnost, racionalnost, istrajnost, odlučnost, neposrednost i bliskost.

pročitajte još i : Iznenađujuće poruke koje šalju određene boje odeće koju nosimo

Ukratko

Sklonost ka nijansama plave, zelene i ljubičaste boje su hladne i neprivlačne. Dok nijanse toplijih boja poput crvene, narandžaste i žute boje sugerišu kreativnost i često su povezane sa visokom energijom i intenzivnim emocijama poput ljubavi i besa. Neutralne nijanse su bela, crna, smeđa i sivi tonovi. Neutralne boje nose svoje široko značenje boja, pri čemu se bela obično odnosi na otvorenost, a crna odaje osećaj moći ili tuge. Sivi tonovi se najčešće susreću kao glatki i moderni, zbog čega je ovo uobičajena boja za dom. Dok je smeđa boja često povezana sa prizemnim osobinama i osećajem sigurnosti.

 

12/04/2021 16:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments