Najsavremenija ambalaža – jestivi baloni umesto plastike!

12/04/2017 16:09

Najsavremenija ambalaža – jestivi baloni umesto plastike!

Plastka je materijal koji se jako teško i sporo razlaže u prirodi, ali ipak se u velikoj meri koristi za ambalažu, zbog čega predstavlja i veliki deo smeća koje bacamo.

Kako bi promenili ovu situaciju i pomogli u zaštiti prirode, tri inženjera su još 2014. godine napravili aletrnativu za plastičnu ambalažu koja bi mogla biti savršena – ali još uvek se ne nalazi na tržištu.

Naime, u pitanju su jestivi baloni koji bi trebalo da učine da ambalaža u potpunosti nestane – što je i bio cilj timu stručnjaka koji su ih napravili.

U pitanju je proizvod nazvan “Ooho” koji bi trebalo da bude održiva zamena za plastične flaše i čaše, a koji je napravljen od natrijum alginata uzetih iz mrkih algi i kalcijum hlorida.

Ovi baloni su u potpunosti biorazgradivi i prirodni – pa ih je dozvoljeno i pojesti! “Ooho” su fleksibilni paketi vode koji se mogu probušiti kako bi se iz njih pilo ili ih konzumirati u celini.

Ovo pakovanje je jeftinije od plastike i može da u sebi čuva bilo koju tečnost. Za dva centa možete kupiti ovaj balon sa oko 250 mililitara vode, što bi moglo da bude odličan proizbod za publiku na velikim muzičkim festivalima ili maratonima, a čim inženjeri koji su ga napravili skupe dovoljno novca za realizaciju svog cilja – počinje i masona proizvodnja i prodaja, što bi moglo da bude u radenih 12 meseci.

Pogledajte kako izgleda “Ooho”:

12/04/2017 16:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments