Mit ili istina: Korišćenje mejkap testera u prodavnicama opasno po zdravlje?

06/11/2017 12:08

Mit ili istina: Korišćenje mejkap testera u prodavnicama opasno po zdravlje?

Jedna žena u SAD tužila je lanac prodavnica tvrdeći da je dobila herpes koristeći njihov tester karmin. Da li je ovo zaista moguće? Mikrobiolozi tvrde da jeste.

Pored herpesa, korišćenje tuđe kozmetike može da izazove brojna oboljenja. Na kojim se sve mejkap proizvodima i pomagalima kriju opasna oboljenja?

Herpes i kozmetički preparati

Herpes je veoma čest virus koji, pored seksualnog puta, može da se prenese i korišćenjem istog peškira, šoljiice i naravno, karmina, olovki i balzama za usne. Oko 67% ljudi na svetu zaraženo je ovim virusom koji može, a i ne mora, odmah da ispolji simptome. Virus živi u tkivu i može da se širi, a simptomi mogu da se pojave i nakon nekoliko meseci.

Hepres uzrokuje pojavu čireva na licu, usnama i predelu oko usta. Sam virus u spoljnoj sredini može da preživi oko 10 sekundi. Međutim, ukoliko je sredina vlažna i topla, virus opstaje duže, a na plastičnim i hromiranim predmetima može da preživi i od dva do četiri sata, pa je stoga veoma moguće preneti ga korišćenjem istih preparata za negu usana.

Ono što je važno napomenuti jeste da ne postoji lek za herpes, samo tretmani koji mogu da uklone njegove simtpome. Sam virus se ne leči.

Šminka i prenosiva oboljenja

Kozmetički proizvodi imaju sastojke koji sprečavaju razvoj mikroorganizama, ali oni svakako mogu da budu leglo zaraze, naročito kada su u pitanju ne sterilni primerci, poput testera u kozmetičkim prodavnicama.

Pored karmina i balzama za usne na kojima je moguća pojava herpesa, četke za šminkanje mogu biti prepune mikroba koji izazivaju različite infekcije kože i očiju.

Stafilokoka je česta bakterija koja ne uzrokuje oštećenja, ali se nalazi u nosu i na koži velike većine ljudi. Prodorom u organizam i velikim razmnožavanjem, ona može da izazove razne infekcije u organizmu.

Na maskarama je moguće naći bakterije i viruse koji izazivaju iritaciju i konjuktivitis, svrab, crvenilo, a u težim slučajevima i slepilo.

Zbog svega navedenog, izbegavajte isprobavanje testera i korišćenje tuđih kozmetičkih proizvoda, a svoj set za mejkap održavajte i redovno ga čistite i po potrebi menjajte.

06/11/2017 12:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments