Koje namirnice mogu izazvati umor i depresiju?
Povezane objave
Stručnjaci ističu da postoji mogućnost da gluten neke ljude čini depresivnim ili umornim.
Prema sprovedenom istraživanju naučnika sa Univerziteta La Troub iz Melburna, ove pojave su često razlog želudačnih problema.
Loše reakcije na gluten
Naučnici su ustanovili da proizvodi koji sadrže gluten, hleb i testenine, kod pojedinaca izazivaju određenu mentalnu reakciju.
Na gluten loše reaguje oko 1 odsto ljudi, usled ozbiljne bolesti – celijakije.
Gluten izaziva grčeve i nadutost.
Australijski naučnici sproveli su eksperiment, kako bi utvrdili da li je reč o osetljivosti na gluten koja nije povezana sa celijakijom ili je sve u “glavi”.
Eksperiment je obuhvatio sprovođenje testova hranom naslepo, gde su naučnici beležili simptome koje su učesnici imali.
Utvrđeno je da su neki učesnici iskusili stvarne mentalne probleme zbog konzumiranja hrane koja sadrži mnogo glutena. Pored toga, primećeno je da neki učesnici pokazuju umor, što sugeriše da gluten utiče i na mozak.
Stručnjaci objašnjavaju da nadutost i grčevi mogu biti uzrokovani fruktanima, odnosno ugljenim hidratima ili se mogu javiti kao posledica unosa glutena.
Vođa istraživanja Džesika Bjesjekjerski, istakla je da neće svaka osoba koja konzumira gluten upasti u depresiju. Italijanska studija iz 2015. godine takođe je zabeležila porast depresije kod ljudi osetljivih na gluten.
Ovaj fenomen zahvata izuzetno mali procenat ljudi.
Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*