Znakovi da vam fali elektrolita u telu

28/11/2017 12:22

Znakovi da vam fali elektrolita u telu

Disbalans u nivou elektrolita može da dovede do brojnih srčanih i neuroloških problema.

Šta su elektroliti?

Elektroliti su soli koje se rastvaranjem u tečnosti pretvaraju u pozitivne i negativne jone. Primarni elektroliti su magnezijum, kalijum, natrijum, hidrogenkarbonat i fosfati. Oni utiču na brojne procese u organizmu, počev od pravilne raspodele vode do ćelija, preko održavanja pH vrednosti krvi. Njihov rad regulišu hormoni, a disbalans elektrolita može da ima brojne negativne posledice po naše zdravlje.

Kako biste ovo sprečili, u nastavku otkrijte najčešće simptome manjka elektrolita u telu.

Umor

Ovo je jedan od najčešćih simptoma disbalansa elektrolita. Magnezijum igra važnu ulogu u održavanju nivoa enzima, zdravlju kostiju i mišića, ali i u aktivnosti mozga. Budući da utiče na oko 300 procesa u telu, njegov nedostatak i te kako može da uzrokuje hroničan umor.

Spor i neregularan srčani ritam

Kalcijum utiče na električne impulse koji su potrebni telu, kako bi mišići i nervni sistem normalno funkcionisali. Njegov nedostatak dovodi do sporijeg rada srca, a hipoglikemija (manjak kalijuma) nastaje kada telo gubi tečnost (na primer usled dijareje ili povraćanja), ali i korišćenjem nekih medikamenata. Blaži oblik hipoglikemije se manifestuje u vidu slabosti mišića, trnjenja i spazmova u mišićima.

Trnjenje nogu i prstiju

Čak 99% kalcijuma u telu nalazi se u kostima. Ovaj esencijalni elektrolit odgovoran je za formiranje kostiju, ali i za funkciju brojnih enzima, kontrakciju mišića i za krvotok. Ukoliko su nivoi kalcijum u disbalansu, to može dovesti do osećanja “mravinjanja” u mišićima, prstima i nogama.

Svrab i slaba cirkulacija

Fosfat je ključan u stvaranje energije, koja utiče na rad svih ćelija. Previše fosfata utiče na uništavanje mišićnog tkiva, pa zato dolazi do svraba. Ovaj problem može uzrokovati oboljenja bubrega i poremećaja rada cirkulacije, a u nekim slučajevima i do prestanka rada srca, te smrti.

Hrana bogata elektrolitima

Stručnjaci savetuju da ove neophodne nutrijente unosite u organizam ishranom. Elektroliti se, između ostalog, nalaze u grašku, pečurkama, krompiru, avokadu i španatu.

28/11/2017 12:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments