Antiseptici iz prirode

24/08/2020 12:33

Antiseptici iz prirode

Polako se vraćam odakle smo i potekli- prirodi. Iscrpeli smo je, pa pustili da se odmori i sad joj pristupamo nežnije i sa više poštovnja. 

Svi lekovi potiču iz prirode i priroda je pandam savremenoj medicini kako je iz nje i uvodno satkana, tako da ukoliko znamo šta tražimo – možemo pronaći upravo u prirodi.

Ove biljke imaju jaka atiseptička svojstva kako sadrže sastojke koje se bore protiv štetnih mikro i makro organizama. Sastojci u ovim biljkama na prirodan način,  ubijaju ili suzbijaju bakterije, viruse, gljivice i zajedno sa nama se bore protiv bolesti čiji su ove izazivači.

DIVLJI ORIGANO

Sadrži sastojak karvakrol koji ovu biljku čini jakim antiseptikom koji deluje na preko 25 vrsta bakterija i gljivica. Najbolje ga je koristiti kao ulje i pazite- nemojte brkati origano koji koristimoo kao kuhinjski začin i volimo ga na pici, i divlji origano, biljku koja raste na velikim nadmorskim visinama i ima moćna lekovita svojstva.

NIM- drvo slobode Persijanaca, lek protiv svih bolesti u Indijaca

Snaga lekovitosti ove indijske biljke poznata je već 4 500 godina. Posebno je efikasna za lečenje promena na koži i čišćenje krvi. Snažno deluje protiv virusa, bakterija i gljivica, samim tim ima sposobnost lokalnog i momentalnog smirivanja upale i infekcije. Najčepće se koristi u ulju a kod nas su veoma popularni i lako dostupni sapuni po ne tako visokoj ceni sa obzirom šta proizvod može da učini za vas. Neem sadrži 140 aktivnih sastojaka- od kojih su najvažniji nimbin, nimbidin i azadirektin, vitamin E i masne kiseline

TURKMERIKA ILI KURKUMA

Dolazi iz Indije. Koriste se koren i rizom u medicinske svrhe a i kao veoma ukusan začin. Bogat je gvožđem, manganom, kalijumom, citaminom B-6, vlaknima.

Aktivna supstanca kurkumin ima moćna svojstva čak i u lečenju karcinoma. Najsnažnije antiupalno dejstvo ima baš ova biljka i zato smo je i ostavili za kraj. Kurkumin zaustavlja delovanje enzima COX-2, odgovornog za stvaranje molekula koji izazivaju upalu.

Neverovatnost ove biljke nedavno su dokazala istraživanja kada je ustanovljeno da je odlična zamenaza opasne kortikosteroide. Snižava nivo histamina i povećava lučenje kortizona.

Leči reumu, slab vid, crevne infekcije, kašalj i povećava stvaranje mleka, čisti jetru i poboljšava cirkulaciju.

24/08/2020 12:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments