Kako da sedite pravilno

12/09/2014 09:25

Kako da sedite pravilno

Skoro niko ne razmišlja kako da sedne, uglavnom svi samo uzmemo stolicu i, ili se bacimo u nju, ili jednostavno sednemo. Iako sedenje može da deluje prosto, postoje načini sedenja koji mogu da utiču na to da budete zdraviji.

Ljudsko telo nije napravljeno za sedenje u stolici po ceo dan, i baš zbog toga je mnogo teže sedeti dugo nego stajati – kada stojite cirkulacija krvi niz kičmu se odvija normalno, a pri sedenju je otežana. Ukoliko sedite na pravi način, možete da poboljšate cirkulaciju i smanjite pritisak na donji deo leđa.

1. Ukoliko sedite za kompjuterom, najbolje bi bilo da to bude u stolici namenjenoj za to. Treba da imate podršku za donji deo ledja, a ukoliko ga nema, možete da nabavite ortopedski jastuk i ubacite ga između stolice i leđa. Povremeno napravite pauzu da prošetate ili se bar protegnite.

Kukove treba da gurnete što dalje možete, tako da dođu do naslona. Visina sedišta treba da bude tolika da noge možete ravno da stavite na pod, a kolena da vam budu u ravni sa kukovima. Naslon stolice podesite da bude pod uglom od 100-110°. Ukoliko imate naslon za ruke, podesite ga tako da vam ramena budu opuštena.

Tastaturu treba da podesite tako da vam ramena budu opuštena, a lakovi u blago otvorenoj pozi. Visinu tastature treba da podesite u odnosu na visinu stolice. Nagib tastature možete da podesite koristeći mehanizam na tastaturi.

Monitor kompjutera takođe možete da podesite tako da vam vrat bude u neturalnoj, opuštenoj poziciji. Najbolje bi bilo da se on nalazi desetak centimetara iznad nivoa očiju.

2. Ukoliko sedite bilo gde drugde, sedite uspravno zato što će to manje smetati vašem vratu, a i lakše ćete disati zato što će vaša težina biti preneta na stolicu i neće biti pritiska na rebra.

12/09/2014 09:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments